Eri firmad on ravi- ja aroomainetest koosnevat palsamit Eestisse toonud kolm aastat. ASile Medipharm kuuluv poolemiljonilise väärtusega palsamikoorem jäi septembris tolli kinni, sest tolliinspektor koostas firmale haldusõiguserikkumise protokolli. Tolliseaduse järgi on AS Medipharm raskelt eiranud tollirežiimi. Toll heidab firmale ette valeandmetega dokumentide esitamist ning kauba deklareerimist vale nimetuse või kaubapositsiooni all. Seaduse järgi võib eksimuste eest karistuseks määrata sadade tuhandete kroonideni ulatuva rahatrahvi.

ASi Medipharm ja tolliinspektuuri vaidluse aluseks on kaubadeklaratsioonide numbritemäng. Rikkumisprotokollis seisab, et Maureri palsam eksporditi Austriast välja kui alkohol ja Eestis märkis kauba sissevormistaja paberitele ravimikoodi.

Tallinna tolliinspektuuri juhataja Toomas Udu sõnul uuritakse praegu, kas deklarant kirjutas deklaratsiooni teise kaubagrupi numbri kogemata või meelega. “Kui võtame otsuse vastu, saab karistada deklarant või tuleb kaup alkoholikoodi all deklareerida ja maksta selle pealt aktsiisimaks,” ütles Udu.

Protokolli tegemise alusena nimetas Udu maailma tolliorganisatsiooni kodeerimiskomisjoni otsust, et Maureri palsam kuulub samasse gruppi alkoholiga.

“Vahe alkoholi ja ravimi vahel tuleneb sellest, kas tegemist on peamiselt ravimiga või on see toidulisand, millel on teatud ravitoimed,” seletas Udu. “Kauba nomenklatuuris saab ravimeid sõltuvalt ravitoimest kodeerida ka muu kaubagrupi alla kui ravimid.”

ASi Medipharm arendusdirektor Toomas Kornet kinnitas, et ravimisarnast preparaati ja toidulisandit ei saa omavahel segamini ajada. “Meie toome Eestisse ravimit. Aktsiisimaksmisega tunnistame, et tegemist on alkoholiga, seepärast me seda ei tee,” ütles Kornet.

AS Medipharm on kahe kuuga saanud kahju üle poole miljoni krooni, sest lisaks partiile on valmistatud telereklaamid ning spetsiaalselt Eesti turule mõeldud sooduspakendid, maksta tuleb ladustamise eest.