Heldur Tõnisson ning tema õde, Rootsis elav Mari-Ann Põlde taotlevad tagasi 27 hektarit maad, mis asub otse Tartu külje all Ringtee juures. Õnnetuseks on maa vahepeal segastel asjaoludel riigistatud ning nüüd asub seal Tartu Agro viljapõld. Tõnissoni palgatud advokaadid büroost Koolmeister ja Ko otsivad praegu võimalust peatada Tartu Agro erastamisprotsess, kuna pärast ettevõtte erastamist tuleb ilmselt maa tagasisaamise mõttele lõplikult kriips peale tõmmata

Ümber Tõnissoni maid asuvad krundid on ammu tagastatud. Tõnissoni maade riigile jätmise põhjenduseks on aga mitmed põllumajandusministrid toonud, et neid maid on riigil vaja kui Põllumajandusülikooli katsebaasi.

“Kõik on võib-olla nende maade riigistamisel tehtud seaduspäraselt, kuid kui vaadata sündmuste rida ja persoone selles, siis õiglane see asi küll pole,” ütleb Tõnissoni esindav vandeadvokaat Indrek Koolmeister. “See maa riigistati põhjendusel, et seal on õppemajand, kuid praegu ju enam pole seal mingit õppemajandit.”

Koolmeistri sõnul on Heldur Tõnisson huvitatud just nimelt maast, mitte kompensatsioonist. “Kas on võimalik seda ka kohtus kaitsta, selle peale mõtlen ma praegu tõsiselt,” lisab Koolmeister. “Samas aga tuleb tegutseda kiiresti, sest pärast riigimajandi erastamist ei saa ilmselt maaküsimuses midagi muuta.”

Kolmas Jaan Tõnissoni pärija, Hilja Valk saatis eelmisel nädalal põllumajandusministeeriumisse protestikirja, kus ta nõuab, et Tartu Agro erastamiskonkurss tühistataks. Valk ütleb, et ta ei tahagi oma vanaonu maad endale, vaid oleks sellest nõus loobuma Heldur Tõnissoni kasuks, kui viimane maaga midagi ette võtaks. “Helduril oleks praegustest pärijatest majanduslikult kõige rohkem võimalik seal midagi ette võtta,” sõnab Valk, kes ise peab sealsamas Tartu külje all farmi. “Iga inimene saab aru, et midagi on valesti, kui Jaan Tõnissoni pärijatele mitte ruutmeetritki maad ei tagastata.”

“Avastasime, et viiest pakkumisele tulnud ümbrikust ühes polnudki pakkumist, vaid hoopis protestikiri Hilja Valgult,” räägib põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Kai Maran. Erastamisläbirääkimised algavad Marani sõnul siiski nelja pakkujaga, sest Valgu kirja ei saa küll kuidagi võtta ostusoovina.

ASi Tartu Agro juhatuse esimehe, endise põllumajandusministri Aavo Mölderi arvates on Tõnissonil-Põldel-Valgul vähe lootust maad tagasi saada, sest see on riigistatud ning riik on ta omakorda 25 aastaks Tartu Agrole välja rentinud. “Et nad maa tagasi saaks, peaks kohalik omavalitsus muutma selle maa sihtotstarvet, kuid ma ei näe põhjust, miks omavalitsus peaks seda tegema,” ütleb Mölder, kes ise on ühtlasi ka Tähtvere vallavolikogu esimees. “Muidugi saan ma aru, miks nad seda maad nii väga tagasi tahavad — linna ligidal on ju maa kallis.”

Üldse on Tartu Agrol maad 3000 hektarit ja enam kui 1000-pealine piimakari. Eelmisel aastal oli ettevõte käive 42,7 miljonit krooni ja ta teenis riigile omanikutulu 125 000 krooni, saades samal ajal mitmesuguste toetustena riigilt 2,6 miljonit krooni. Ettevõtet erastatakse alghinnaga 14,9 miljonit krooni ning üks neljast ostuhuvilisest on Aavo Mölderile kuuluv OÜ Tartland.