Oktoobris kuulutas riigihankeamet välja avatud pakkumisega konkursi, kus kaitseministeerium soovis osta Tartus asuvasse Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste aulasse toole. Esialgselt võitjaks kuulutatud Elke Mööbli OÜ pakkumine ületas kaaspakkujate summad kolmekordselt, tooli hinnaks tuli arvestuslikult üle 6000 krooni.

Kolme ülejäänud osaleja pakkumised 306 aulatooli ja nende transportimiseks vajamineva nelja käru ostmiseks jäid vahemikku 630 000–660 000 krooni.

Tarmeko Kommerts AS küsis tootenõuetele vastavate toolide eest 1,25 miljonit krooni, Elke Mööbel OÜ pakkus kogu komplekti ligi 1,9 miljoni krooni eest.

Tarmeko Kommerts AS esitas aulatoolide konkursi kohta protesti, sest nende firma ei vastanud väidetavalt puuduva keskkonnasertifikaadi pärast kvalifitseerimistingimustele. Ainult tänu nende protestile jäid ülikallid toolid ostmata.

Samas langevad detailideni kokku kaitseministeeriumi poolt nõutud tooli ja esialgu võitjaks kuulutatud tooli kirjeldus ja joonised. Tingimused on samad, mis kirjas Itaalia firma Deko toolide näidiskataloogis — tooli kõrgus 81 sentimeetrit, istumistasapinna kõrgus 45 sentimeetrit, puitosad üle tehtud pähklipeitsiga. Toolide asendiplaan on võõramaisest toolikataloogist üks ühele maha kopeeritud.

Kaitseministeeriumi avalike suhete juht Madis Mikko (pildil) kinnitas eile, et toolilugu on praegu läbivaatamisel riigihangete ametis ja seega on vara toimunust rääkida.

Kaitseministeeriumi kinnisvara- ja ehitusosakonna juhataja Rein Soonsein loobus eile kohtumisest ajakirjanikuga, kuid tunnistas telefonikõnes, et riigihankekonkursi võitis esialgu tõesti kõige kallim pakkumine. “See on täiesti loogiline, neli pakkumist ei vastanud tootele esitatavatele nõuetele,” ütles Soonsein.

Küsimuse peale, miks siis teised firmad pakkumises osalesid, kui nõuded niivõrd täpselt määratletud olid, vastas Soonsein: “Vaat mina ei tea. Nõuded olid niivõrd selgelt välja toodud. Me ei teinud mingit sohki, aga nad tulid lihtsalt nii ja naa igaks juhuks pakkuma, et ehk tekib võimalus.”