Väikse aknaga hubases salongis on kaks juuksuritooli. Toompea lossilt ruume rentiva OÜ Kleopatra juuksur Silja Saviauk hoolitseb riigikogulaste ja Toompea lossi töötajate soengute eest juba üheksa aastat.

“Mitu valitsust on üle elatud,” sõnab Saviauk, kelle kliendiks oli eile ennelõunal endine Riigikogu liige Liis Klaar.

“Ehkki ma ei ole enam Riigikogu liige, olen harjunud siin käima,” selgitab Klaar ja kiidab siinset hinna ja kvaliteedi suhet.

Hinnataset kommenteerides ütleb Saviauk, et hind sõltub konkreetsest soengust ja lõikusest. “Hinnad on seinast seina, aga maksavad kõik, olgu kasvõi spiiker,” räägib ta.

Tähelepanu äratas salong aga hoopis ruumide imeodava rendi poolest — aastal 2004 tasub ettevõte veidi 2500 krooni aastas ehk 10 krooni ruutmeetri eest kuus. Selline hind kehtib alates 1. juunist, vana lepingu järgi oli hinnaks 5 krooni ruutmeeter.

“Ärge kujutage ette, et see on mingi esindusruum, mida kadestada, see on pisikene ruumikene, rendile lisanduvad veel kulud vee ja elektri eest,” ütleb kategooriliselt OÜ Kleopatra juhataja ja üks osanikke Astrid Maasikamäe.

Riigikogu pressi- ja infoosakonna pressisekretär Gunnar Paal ütleb, et rendihind on madal seetõttu, et juuksurisalong asub kinnisel territooriumil ning teenust vajavate inimeste hulk on piiratud.

“Seetõttu on ka teenuse osutamise aeg lühike: esmaspäevast neljapäevani 8.30 kuni 14.30,” räägib Paal, kes on Silja Saviaugu üks püsikliente juba aastaid.

Maasikamäe sõnul võivad tulla Toompea juuksurisse ka need, kes Toompea lossis ei tööta, aga selleks peavad nad juuksuriga kokku leppima. “Iga päev ta seal ei ole, töötab mõned päevad nädalas,” selgitab ta.

“Mingit olulist kasumit seal ei ole, see pole mingi Sinine Salong,” vihjab Maasikamäe Tallinna mainekale salongile, vastates küsimusele, kas Toompeal töötades teenib ka kasumit. Lisaks Toompeale tegutseb Kleopatra ka Pärnu maanteel. 2001. aastal oli OÜ Kleopatra käive veidi üle 200 000 krooni ja firma jäi väiksesse miinusesse.

Tallinna kesklinnas ilusalongi pidava OÜ Veeber & KO osanik Georgi Melioranski puhkeb Toompea lossi juuksuri rendihinna suurusest kuuldes naerma. “Kui saaks sellise hinnaga pinda, hüppaksid juuksurid saltot tagurpidi,” ütleb ta. “Palun tehku avalik konkurss sellele pinnale.”

Melioranski sõnul jäävad Tallinna linnale kuuluvad rendihinnad kuus 150–200 krooni piiresse, eraomanikud nõuavad tunduvalt kõrgemat renti, lisaks kommunaalkulud.

Ta lisab, et mõnelgi kesklinna juuksurisalongi sattunud riigikogulasel oli sealseid hindu nähes nägu pikaks veninud. “Nende arvates olid hinnad liiga kõrged,” märgib ta.

Lisaks Kleopatrale on Riigikogu kantseleil sõlmitud teenindusleping OÜga Amaretto kohustusega toitlustada Toompea lossis töötavaid ja lossi külastavaid inimesi. Samuti on sõlmitud kokkulepe Hansapangaga pangateenuste osutamiseks.