Tööandjate ja töövõtjate kokkuleppe kohaselt toimub Suwemis tootmistöö esmaspäevast neljapäevani iga päev kümme tundi. Tööpäeva keskel on kolm 15–20 minuti pikkust kohustuslikku pausi.

Suwemi juhataja ja ühe põhiomaniku Kaido Mäesalu kinnitusel pakkus tema töötajatele lühema töönädala kui ühe töö organiseerimise variandi välja. “Enamik inimesi käib tööle kaugemalt ja maainimesele on ühe päeva transpordikulude kokkuhoid oluline,” loetleb Mäesalu põhjusi.

Tööinspektsiooni peajurist Reet Vare ei oska nimetada teisi ettevõtteid, kus oleks ka neljapäevane töönädal. “Ma ei näe Suwemi käitumises midagi halba, tegu on puhtalt töökorraldusliku küsimusega,” ütleb Vare. “Ilma tööinspektori nõusolekuta on lubatud tööaja pikkuseks kehtestada kuni kaksteist tundi.”

Põlvas sügisel valmistoidutehase käivitaja Nordic Foods juhatuse esimees Kuldar Leis peab Suwemi initsiatiivi eeskuju väärivaks. “On väga hea, kui juhtkond ja töötajad saavutavad kõiki rahuldava kokkuleppe ning töötulemus sellest paraneb,” lausub Leis. “Tegime omal ajal Ösel Foodsis reedese tööpäeva lõuna võrra lühemaks ja rahvas oli samuti häppi.”