“Trumbid on töötaja käes,” nentis psühholoog-koolitaja Anneli Salk. Töötajal on võimalus kasutada tööjõuturu situatsiooni ära. Tööandja ees on küsimus — kas rahuldada töötaja nõudmisi või mitte.

“Kui töötaja esitab tingimuse, kas tema nõudmised täidetakse või ta lahkub, siis tasub silmas pidada, kumb läheb ajaliselt ja rahaliselt kulukamaks, kas uue töötaja leidmine või vana hoidmine,” märkis Salk.

“Asendamatuid inimesi ei ole, ainult mõne asendamine võib olla väga keeruline. Kunagi ei tea, kas uue sobiva töötaja leidmine läheb kergelt või on sellega sekeldusi. Kuna tegu on kahe poolega — töötaja ja tööandjaga, siis on ideaalne, kui suudetakse jõuda mõlemaid osapooli rahuldava kompromissini,” lisas Salk.

PW Partnersi konsultant Veiko Tsirk ütles, et ka sellistes olukordades on kõige alus ikkagi hea motivatsioonisüsteem, mida toetab organisatsiooni kultuur, mitterahalised motivaatorid ja juhtimine. Tööandjale ei saa soovitada ei jäikust ega järeleandlikkust, vaid oma juhtimissüsteemi üle vaatamist.