Töötukassa juhatuse esimehe Meelis Paaveli sõnul tuleb suvel tõenäoliselt arutusele, et kas järgmine aastal kindlustusmakset alandada, muuta väljamaksete perioode või laiendada hüvitise väljastamist. Esimene variant ei ole tema hinnangul just kõige tõenäolisem.

Seaduse kohaselt on töötuskindlustuse maksemäär töötajal 0,5 kuni 2% maksustatavast töötasust ning tööandja maksab 0,25 kuni 1% töötajale makstud töötasust. Vastavalt sellele on 2002. ja 2003. aastal on maksemäärad olnud vastavalt 1% ja 0,5%.

Lasse Lehis Eesti Maksuteadlaste Seltsist ütles, et hetkel ei ole erilist mõtet emotsioonideks, nagu oleks maksed seni liialt kõrged olnud ja raha põhjendamatult palju kokku kogutud. “See on alguse asi ja võib olla ongi natuke varuga kogutud, kuid selguse saamiseks tuleb ära oodata töötuse dünaamika, kas suvel on koondamisi rohkem, või mis tööjõuturul toimub,” arutles ta. Praegune töötukassa toimimise periood ei ole olnud piisavalt pikk suurte järelduste tegemiseks. Näiteks ei ole teada ka sellel aastal juhtuma hakkav, sest võib olla on ettevõtjad töötuskindlustuse toimima hakkamise ootuses lükanud koondamise plaane varasemalt praegusesse aega, mille mõju alles hakkab avalduma.

Praegu on töötukassa raha teenimas lisatulu võlakirjades, intressi- ja rahaturufondides ja deposiitidel. Tänavu esimeste kuudega on tootlus olnud ligi 7%, kuid Meelis Paaveli sõnul plaanitakse paigutused teha veelgi konservatiivsemaks jäädes siiski planeeritud 4% piirimaile.