Septembris käivitunud projekti MAIT — majandusteaduskonna aktiivsed innovatsioonihuvilised tudengid — algataja on TÜ innovatsioonitalituse peaspetsialist Sirje Kahu. “Teadusmahukatel firmadel puudub ärikogemus ja samas pole majandusüliõpilastel võimalusi oma teadmisi praktikas rakendada,” räägib Kahu idee sünnist. “Eeldame, et kaks poolt kokku viies võiks tekkida sünergia.”

Kahu sõnul jalgratast nad ei leiutanud. Näiteks Taani innovatsioonikeskus on saatnud tudengeid instituutidesse teadlastelt tooteid otsima. USA ülikoolide teadusmahukates firmades on tudengeid tööl telefonimüügis.

“MAIT-projekti eesmärk pole kasutada meid kui odavaid müügimehi,” rõhutab üliõpilane Rita Sorkina. MAITude põhitegevus on turu-uuringud, müügiprospektide koostamine ning finantsanalüüs.

Üliõpilane Liina Kuum peab oluliseks, et neil on võimalus näha teadusmahuka firma teket algusest peale. “Edukad innovaatilised projektid loovad eelduse uute teadusmahukate firmade tekkeks ning arendavad kogu piirkonda,” sõnab Kuum.

Lihaspinget mõõtva aparatuuri väljatöötaja OÜ Müomeetria juhi, TÜ eksperimentaalfüüsika ja tehnoloogia instituudi vanemteaduri Arved Vaini sõnul püüavad nad tudengite abiga selgusele jõuda, kes nende aparatuuri või nende pakutavat diagnoosimisteenust vajaksid.

“Ei ole välistatud, et kui kunagi hiljem tuleb tellimus, saan ma tuttavatelt tudengitelt taas abi paluda,” räägib Vain. “Tasustada saan ma neid alles siis, kui toodangu eest raha laekub.”

Üliõpilased Henri Vaher ja Jaanus Kiss on ühinenud ühe geenianalüüsi projektiga. “Meie ülesanne on tegeleda finantsanalüüsiga ning valmistada ette materjalid potentsiaalsetele investoritele esitamiseks,” tutvustavad noormehed oma tegutsemist firmas, millel pole veel nimegi.

Teraviljast sünteesitud bioplasti projekti arendav AS Lõunatööstus on kaasanud neli MAITu. “Nad levitavad meie innovaatilisi ideid noorte hulgas,” näeb Lõunatööstuse nõunik Vambola Kolbakov tudengite kaasamises kasu. Lõunatööstuse projektijuhi Margus Maidla sõnul aitavad tudengid kokku panna kuni 500 lehekülje pikkust äriplaani.

Kokkuleppe kohaselt teevad MAITud esimesed kolm kuud tasuta tööd. Salamisi loodavad tudengid, et eduka koostöö korral võivad nad pärast lõpetamist saada töökoha kõrgtehnoloogiafirmas.