Digitaalse ajajärgu saabumist kuulutasid Genfis messiga paralleelselt peetud konverentsil mitme suurfirma juhid. “Elu läheb digitaalseks, mobiilseks ja virtuaalseks,” ennustas Hewlett-Packardi juht Carly Fiorina oma ettekandes. Näiteks fotograafia oli varem füüsiline ja keemiline protsess, nüüd teete digikaameraga digipildi, salvestate selle sülearvutisse ja saadate edasi. Järgmise kümne aastaga läheb iga füüsiline ja keemiline protsess digitaalseks, lisas Fiorina.

Sama sõnum oli Microsofti tarkvara peaarhitektil Bill Gatesil, kes on konverentsidel juba aastaid rääkinud kohe-kohe saabuvast digitaalsest ajastust. Gates nimetas oma kõnes uuest digimaailmast rääkides selle esimeseks astmeks tavalist digikaamerat, teine aste on digitaalne levi — näiteks traadita andmeside WiFi — ja kolmas aste digitarbimine, mille juures viitas Gates uutele mobiiltelefonidele.

1999. aastal, IT-buumi tipus, peetud Telecom Worldil osales Eestist üle kümne firmajuhi, kes oma messijärgsetes kommentaarides olid IT tuleviku suhtes äärmiselt optimistlikud. Vahepealsed muutused telekomiturul ja majanduses laiemalt on ärimeeste reisimisindu vähendanud. “Selle aasta näitus oli mitu korda tagasihoidlikum nii ekspositsioonide mahukuse kui ka sisukuse poolest,” tõdes Telecom Worldi nii 1999. aastal kui ka tänavu külastanud Elioni IT ja andmeside talituse direktor Toivo Praakel. Niinimetatud moeloojatest olid kõrvale jäänud Siemens, Nokia, Alcatel, Ericsson. Suured telekomid, kes eelmine kord olid väljas võimsate ekspositsioonidega — France Telecom, Deutsche Telekom, AT&T, British Telecom — ei osalenud üldse, loetles ta.

Tõelisi tavatarbijaile mõistetavaid üllatusi oli messil siiski napilt. Varasemast väiksem või parema ekraaniga mobiil enam suurt elevust ei tekita. Küll oli enamik telefonitootjaid toonud välja oma kolmanda põlvkonna mobiilid. Nüüd, kus Euroopas on ligi kümme 3G võrku antud juba kommertskasutusse, on neile telefonidele tekkimas ka turg. Turg ootaks ilmselt ka neid kümneid kontseptsioonimudeleid, mida Genfis tutvustati. Käekella, pliiatsisse, prillidesse ehitatud mobiilid või kaamerad püüdsid agaralt messikülaliste pilku, kuid tihtipeale oli tegemist ainueksemplaridega, mis sellisel kujul on lihtsalt tuleviku võimaluste tutvustamiseks ega pruugi kunagi tootmisesse jõuda.