Kui metsatööstushiiglase Sylvester omanikud pääsesid tulumaksu maksmisest, rääkis nende kasuks ettevalmistuste tegemise aeg. Nad küsisid maksuametist hinnangu ja lõid pool aastat varem firmad, mille arvele laekusid hiljem summad Stora Enso Timberist. Teenitud raha investeerisid mehed edasi.

Üleeile kirjeldas 674 000 Hansapanga aktsia omanik Jüri Mõis hetkeolukorda: “Ma pole veel jõudnud mõelda, mida tulumaksust pääsemiseks teha, aga tulumaksu maksmine pole kuritegu. Tulumaks on täiesti legaalne.”

Pensionipõlveks aktsiatesse investeerimist propageerinud Rain Lõhmus ütles: “Kui aktsiatesse on kogutud lihtsalt tagavararaha, siis maksudest nii lihtsalt ei pääse.” Ta lisas, et pikaajalisel investoril on ootamatuste vältimiseks võimalik teha aktsiaportfelli haldav firma.

Lõhmuse sõnul näitab lihtne arvestus, et 10protsendilise tootlusega tuleb 100 000 krooni pealt 10 000 krooni tulu aastas. “Ma arvan, et firma ülalpidamiskulud on sellest mõnevõrra väiksemad,” kirjeldas Lõhmus ettevaatusabinõusid.

Audiitorfirma PricewaterhouseCoopers maksuosakonna juhataja Aare Kurist nentis, et mõnel Hansapanga aktsiate omanikul võib praeguses olukorras tekkida ootamatu soov alustada ettevõtlust. Näiteks võivad nad teha aktsiatega mitterahalise sissemakse äriühingu kapitali, mida tavaolukorras ei maksustata.

Samuti on füüsilisel isikul suhteliselt suur vabadus valida, mis hinnaga ta aktsiad müüb. “Keegi ei saaks keelata isegi aktsiate kinkimist,” ütles Kurist. Ta lisas samas, et kõik tehingud, millel puudub reaalne äriline eesmärk, võivad tõmmata maksuhalduri tähelepanu.

Ernst & Young Balticu maksukonsultant Marko Saag ütles mõistvat viimaste päevade korduvaid sõnavõtte otsida Hansapanga aktsiate müügiks n-ö maksuvabasid võimalusi. “Olid ju paljud pikaajalised investorid, kes soovisid kindlustada oma tulevikku ja peavad maksma maksu nüüd, mitte aga siis, kui kavatseti aktsiaid müüa,” sõnas Saag. “Soovitan siiski olla ääretult ettevaatlik,” märkis Saag, “sest kui tehingu või toimingu sisust ilmneb, et see on tehtud maksudest kõrvalehoidmise eesmärgil, võib maksuamet neid maksustada vastavalt tegelikule majanduslikule sisule.”

Maksuamet: Hansapanga aktsia müüja tulumaksust ei pääse

Maksu- ja tolliameti juriidilise osakonna juhataja Maret Ambur tõdes, et Hansapanga aktsiate müügiga seonduvalt on viimasel ajal korduvalt maksuameti poole pöördutud. Eraisikust aktsionärid on samas kohustatud saadavalt kasult tulumaksu maksma ja sellest mingit pääsu ei ole. Maksukohustus tekib pärast raha saamist. Tänavu teenitav tulu on vaja deklareerida tuleva aasta 31. märtsiks. Aktsiate müügi hinnast saab eraisik maha arvata nende soetusmaksumuse, müügiga otseselt seotud kulud ja teistest aktsiatest tekkinud kahju.

Mitterahalise sissemakse tegemine äriühingusse ei vabasta tulumaksukohustusest, kui väärtpaberite võõrandamise eesmärk on maksu vältida. Maksukorralduse seaduse § 84 võimaldab tõlgendada tehinguid vastavalt nende tegelikule sisule, kui ilmneb, et tehingute eesmärk oli maksudest kõrvale hoida.