Tunnustatud Maitse kvaliteedimärk ehk ristikumärk antakse Euroopa Liidus toodetud toiduainetele, mis läbivad edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ei ole ristikumärgi puhul oluline.

Tunnustatud Eesti Maitse päritolumärk antakse toodetele, mille põhitooraine on 100% eestimaise päritoluga ning mis on edukalt läbinud laboratoorse ja sensoorse hindamise. Märgi kasutamisõigust võivad taotleda kõik äriregistrisse kantud ettevõtjad, kes tõendavad dokumentaalselt toote valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu.

Põhitooraine on tooraine, mis annab tootele kõige iseloomulikumad omadused, nt lihatoodete puhul liha, piimatoodete puhul piim jne.

Kvaliteedi- ja päritolumärgi väljaandmise eesmärgiks on:

ˇ väärtustada Eestimaist toodet Eesti turul;
ˇ toetada Eesti toiduainete kodumaist müüki ja eksporti;
ˇ pakkuda eeliseid konkurentsis;
ˇ motiveerida ettevõtteid kasutama tootmisel Eestimaist toorainet;
ˇ suurendada tarbija usaldust kodumaiste toodete kvaliteedi vastu.

Mis kasu on märgist?

a) Tootjale: märgi kasutamine motiveerib kasutama kodumaist põhitoorainet ning pakub põllumajandussektoris tegutsevatele tootjatele müügituge ning laiemaid turustusvõimalusi.

b) Töötlejale: märgi kasutamine motiveerib töötlejaid aktiivsemalt tegelema tootearendusega, tootma stabiilselt kõrgekvaliteetseid toiduaineid, loob võimalusi turustuskanalite võrgu laiendamiseks ning vähendab turunduskulutusi ühildades ettevõttesiseseid kampaaniaid EPKK turundustegevusega.

c) Lõpptarbijale: märgi kasulikkus propageerib kodumaiste toiduainete tarbimist, suurendab usaldust Eesti päritolu toidukaupade vastu, kergendab tarbijate ostuotsuste tegemist ning kodumaiste kvaliteettoidukaupade leidmist poelettidelt.

Kui kaua märk kehtib?

Sügisel välja antavad märgid kannavad väljaandmisaasta numbrit ja kehtivad järgmise aasta lõpuni. Selle aja jooksul tehakse märki kandvatele toodetele pistelist järelkontrolli. Juhul, kui tarbija märkab märgistatud tootel tõsist kvaliteediviga, on tal võimalus pöörduda Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poole, kes teostab kaebuse saanud tootele koheselt järelkontrolli ning informeerib juhtumist tootjat.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda