Praeguste reisipakkumiste hindu vaadates tundub, nagu oleks ajamasinaga kümme aastat tagasi rännanud: kümme päeva Türgis 5000 krooni, nädal mõnel Kreeka saarel 4000 krooni, Portugalis suisa 3500 krooni. Suured reisikorraldajad TEZ Tour ja Novatours, kes võitlevad Eesti turistide pärast, on kiskunud hinnasõtta ka teised firmad.

Vene kapitalil põhinev TEZ Tour ja Leedu päritolu Novatours (Novaturas) on kui Baltimaade reisituru Vestmann ja Piibeleht. Varem on nad turuliidri koha pärast vihast hinnasõda pidanud lõunanaabrite juures. Praegu on seis viigis: koduseinte toetusel juhib Leedus Novatouras 54protsendise turuosaga. Lätis on number üks aga TEZ Tour. Otsustav geim peetakse seega Eestis.

Ülepakkumisest võidab tarbija. Mõningaid pakkumisi, näiteks neli ööd Türgis neljatärnihotellis 1990 krooni, võib juba kurioosumiks nimetada, sest Eestis sama raha eest pikka nädalalõppu veeta ei saa.

Väljend “turu korrastumine” tähendab aga sisuliselt mitme firma tegevuse lõppemist. Kuid ka ellujääjatel pole põhjust aasta lõpul šampanjapokaale kõlistada: kasuminumbrid sel aastal vaevalt omanikele rõõmu valmistavad.