TV1 esindaja, advokaadibüroo Glikman & Glikman vandeadvokaadi abi Priit Lätt ütles eile Tallinna halduskohtus, et TV1 ringhäälingulubade tühistamine oli vastuolus kehtivate õigusnormidega ja ennatlik otsus. Tema väitel kehtib Eestis põhiseaduslik õigus tegeleda ettevõtlusega, samuti on ringhäälinguorganisatsioonil õigus edastada programmi. Kultuuriministeeriumi 9. oktoobri ettekirjutus ja minister Signe Kivi 22. oktoobri otsus lubade tühistamise kohta läksid Lätti väitel nende õigustega vastuollu.

Lätti sõnul poleks kultuuriministeerium tohtinud rakendada raskeimat võimalikku karistust, vaid oleks tulnud piirduda lubade kehtivuse peatamisega.

Telekanali TV1 ringhäälingulubade taastamise vaidlus jätkub märtsis, sest kohtunik Maret Altnurme palus TV1 esindajal 13. märtsil toimuvale kaasa võtta isikud, näiteks TV1 endise juhi Rait Killandi, kes oskavad täpsemalt kirjeldada ringhäälingulubade kaotamisega seonduvat.

TV1 uus juht Dariusz Mroczek ütles reedel, et TV1-l on lisaks pankrotiprotsessi lõpetamisele kavas taastada tegevusload ja saada suurimaks telekanaliks Eestis. Tema sõnul annavad selleks eelduse Polsati tugev positsioon Poolas, Lätis ja Leedus.

Konkureeriva telekanali TV3 juht Toomas Vara ütles eile, et TV1 suurt edu ei saavuta, sest muudetud ringhäälinguseaduse järgi antakse välja ainult kaks kohaliku televisiooni luba. Need load on praegu kanalitel TV3 ja Kanal 2, Eesti televisioonil pole luba vaja. Vara ei pannud suuri lootusi ka kaabli ja satelliidi kaudu programmi edastamisele, sest sealt saadavad reklaamitulud ei kata tegevuskulusid.

Vara väitel ei saa loota ka Balti riikide ja Poola sünergiale, sest turud on riigiti väga erinevad, samuti ärikultuur. Tema sõnul on TV3-l samad võimalused käes, aga elus selline sünergia ei tööta. Mitme riigi sünergiale pole tema väitel survet ka meedia- ja reklaamiagantuuride tööstuse poolt.

TV1 saavutas reedel kompromissi võlausaldajatega ja selle peab kinnitama kohus 30. jaanuaril. Telekanali omanikfirma Eesti Sõltumatu Televisiooni ASi tegevuse jätkamine on eelduseks tegevuslubade taastamiseks.