Kuberneri nõuniku Vjatšeslav Geraštšenko sõnul on programmi eesmärk uute ärivõimaluste loomine ja elukvaliteedi parandamine Nikolajevi oblastis, kus elanikke on sama palju kui kogu Eesti riigis. Nikolajevi linn oli varem suletud laevaehituskeskus, oblast aga mahajäänud agraarpiirkond. Geraštšenko hinnangul on positiivsed muutused juba alanud, kuid kiirema arengu tagamiseks oleks vaja abi väljastpoolt.

“Eesti ärimeestele avanevad meie juures täna suured võimalused, samas on meile nende kogemused väga vajalikud,” tõdes ta. Viljaka maa tõttu on suured võimalused põllumajanduses, kuid Must meri pakub hulga ideid ka puhkemajanduse ja turismi arendamiseks. Teeninduse taseme tõstmisel saaksid eestlased ukrainlastele tublisti abiks olla, leidis kuberneri nõunik.

Geraštšenko sõnul on Nikolajevi oblastil peale viljaka maa pakkuda ka tööjõudu. Minimaalne kuupalk on seal 300 grivnat ehk ligikaudu 900 krooni, mis jääb Eesti omale mitu korda alla. Põllumajanduslikku maad Ukrainas esialgu osta ei saa, kuid seda on võimalik rendile võtta.

Ukraina kliimat ja odavat töööjõudu kiidab ka Kadarbiku Köögivilja juhataja Veiko Pak. Põllumajandusminister Ester Tuiksoo plaanib oma sealse kolleegi kutsel visiiti Ukrainasse augusti teisel poolel. Trigon Capitali juht Joakim Helenius on ilmutanud huvi Ukrainas piimatootmist arendada.