Analüütikute hinnangul müüdi esimese päevaga 13-14 miljonit mängu, vahendas Reuters. Tegu on mänguseeria kõigi aegade rekordiga. Mängutootja Take-Two Interactive Software aktsia tõusis 1,2 protsenti 17,2 dollarini. Alates juulist on aktsia hind kasvanud 12 protsenti, kui ettevõte tõstis oma majandusprognoosi 2014.aastaks ning teatas uue mängu avaldamisest septembris.

GTA on 16.aastat vana legendaarne mäng, mida fännid armastavad juba enne selle ilmumist. Mängijale tegevuseks avatud ruum kujutab endast Los Angelese vähendatud, aga ikkagi hingematvalt avarat versiooni. Avatus tähendab seda, et mängijal on tegevuse valikul märkimisväärne vabadus ja põhinarratiivi läbimängimise vahel võib aega veeta väiksemate minimängudega või niisama linnas ringi liikudes. Peategelasigi on ühe asemel kolm.

Avatus üksi ei tee GTA seeriat eriliseks, samasugust uitamisvõimalust pakub kasvõi paari aasta tagune fantaasiahitt „Skyrim" ja teisedki. Oluline on ka sisu, mis koosneb kõikvõimalikest vägivallategudest ja seadusrikkumistest. Osa psühholooge ütleb, et just GTA-sugused mängud panevad USA lapsi koolitulistamisi korraldama. Ja teisi, kelle arvates on virtuaalmaailmas märatsemisel vabastav ja stressi vähendav toime, kui mängimisega liiale ei minda. Pakutakse siin ju lapseea fantaasiate täitumist: esimesest GTA osast peale on kehtinud reegel, et mängija võib iga hetk võtta otse tänavalt suvalise sõiduki ja liikuda sellega sinna, kuhu ise soovib.

Kolmas ja sama oluline aspekt on see, kuidas mängu nihilistlikku sisu edasi antakse. Kokku mitme tunni pikkuseid vaheklippe loevad sisse head näitlejad, ehkki seekord ei tee kaasa sellise kaliibriga staare nagu Samuel L. Jackson, kes osales mängu eelmises osas.

Mängu kõige tugevam osa on aga mustast huumorist nõretav stsenaarium, mis parodeerib krimifilme ja teisi mänge, rebib olupoliitilist ja kultuuriloolist kildu ja jutustab samal ajal film noir'ile omase melanhooliaga lugusid võimust, rahast ja verest.

Kokkuvõtteks: GTA suudab olla kunstiteos samal määral kui tõeliselt hea kriminull, koomiks või maffiafilm.