Üle 80 poe ja ligi 500 töötajaga Glasmir müüb rõivaid olenevalt nende väljanägemisest ja moekusest ka Metro ja Cartini kauplustes. Edukas rõivakett on Eestis kokku ostnud 63 kinnistut, mida on rohkem kui kütuse jaemüügikettidel Nestel või Statoilil. Esimesele kuulub vaid 28 ja teisele 51 kinnistut.

Vaatamata laiale haardele ja majandusedule on Glasmir seni avalikku tähelepanu vältinud, kui mitte arvestada üht juhtumit. 2003. aasta sügisel avastas tarbijakaitseamet Hinnapommi kauplusest laste poolt armastatud, kuid Euroopas keelustatud vesi-jojosid.

“Ca 15% rentaablus, nagu Hinnapommi omanikfirmal, on ebatavaliselt kõrge,” kommenteeris Tallinna Kaubamaja juhatuse esimees Raul Puusepp. “Ühtset rentaablust pole Eestis välja kujunenud, kuid tavapäraselt jääb jaekaubanduse rentaablus 2–5% piiridesse.”

Eduka kaubandusfirma omanik­ on alates 2003. aasta kevadest ärimees Sulev Kodu­ investeeringute hal­daja ­­OÜ Dives. Enne seda põikas kunagi võrdselt asutajatele Sulev Kodule ja Tiit Lepale kuulunud ettevõte Belize offshore-firma Annesley Ltd kätte.

OÜ Dives maksis mulluse eduka aasta eest Kodule pool miljonit krooni dividendi. Kõikide Kodu firmade ainus juhatuse liige Tiit Lepp juhatuse liikmeks oleku eest tasu ei saa.

Majandusaasta aruandes märgib Glasmiri tegevdirektor Ivar Valge rõivaste, jalatsite, mänguasjade ja aksessuaaride jaemüügi kohta, et võrreldes 2003. aastaga tõusis jaemüük 7%. Hulgimüügist 65% läks Läti arvele. Kogu hulgimüük kasvas aasta varasemaga võrreldes 10%.

Üldine trend jaekaubanduses näitas tarbimise kasvu, mistõttu tegi Glasmir varasemast suuremaid kulutusi reklaamile ning toodete kvaliteedi ja müügi parandamisele. Peale selle parandati mullu paljude kaupluste asukohta ning mõnes poes tehti värskendusremonti.

Lepa sõnul soovib Glas­mir majandustulemusi veelgi parandada, ja seda eelkõige euro tulekuga, kuid piiranguteks võivad osutuda tollikvoodid, Euroopa Liidu seadused ning direktiivid. “Meie kaubandusolukord ei ole alates 2003. aastast enam laienenud, pigem vastupidi, oleme oma müügipin­dasid vähendanud,” kommenteeris Lepp. “Võttes arvesse, et Eestis on juurde tulnud kümneid tuhandeid ruutmeetreid uusi kaubanduspindu ja meie omad on jäänud enam-vähem samadesse piiridesse, siis oleme oma majandustulemustega rahul ning loota suuremat käivet on väga raske.”

Kinnisvaraga tegeleb Glasmir juba viimased viis aastat. “Enamik objekte on soetatud väärtuse kasvu eesmärgil ning käimas on ka arendusprojektid korterelamutele,” selgitas Glasmiri tegevdirektor Ivar Valge aastaaruandes. “Selle tingib ka võimalus ning samas vajadus reinvesteerida.”

Glasmiri 63 kinnistut asuvad Tallinnas, Rae, Jõelähtme, Kiili, Pühalepa, Noarootsi, Lohusuu, Haaslava, Harku, Rapla, Viimsi ja Otepää vallas, Pärnu linnas ning Kuressaares. Lisaks on kümmekond korteriomandit ning kinnisvara Lätis Jelgavas.

Mullu lõpetati korterite müük Harjumaal Viimsis ja Rae vallas ning maade müük Jõelähtme vallas. Uusi maid soetati Viimsi ja Rae valda ning Läänemaale ja Pärnusse. Suvituspealinnas ehitab Glasmir koos Prisma Kinnisvarade ASiga praegu kahekorruselist korterelamut.

Glasmir on tulu teeninud ka laenuandmiselt. Näiteks laenas ta 15% intressiga Piritale luksusmaja ehitamisega tuntust kogunud Onix Investile miljoneid kroone. Glasmiril endal on aga juba kaks aastat 94,5 miljoni kroonine tähtajatu laen firmalt Annely Marketing Ltd. Lepp jätab vastamata küsimusele, kes seisab tähtaja­tu­ suurlaenu taga.­­ Laenu­ intressi Glasmiri majandusaasta aruanne ei näita. Tiit Lepp: kasumi põhjustas tegevuskulude kokkuhoid

Intervjuu OÜ Glasmir juhatuse liikme Tiit Lepaga

Glasmir teenis mullu 187,6 miljoni kroonise käibe juures 28,1 miljonit krooni kasumit. Tunamullu sai ettevõte 200,2 miljoni kroonise käibe juures ligi 19 miljoni kroonise kasumi. Mis on kasumi kasvu põhjuseks vähenenud käibe tingimustes?

Glasmiri 2004. aasta kasumi kasvu põhjuseks oli tegevuskulude kokkuhoid, 2003. aastaga võrreldes suurem kasum kaupade müügist.

Kui olulise osa Glasmiri käibest ja kasumist toovad spekulatiivsed kinnisvaratehingud?

Glasmiri põhitegevuseks on rõivaste, jalatsite, mänguasjade ja aksessuaaride jae- ja hulgimüük. Selleks, et ettevõtte tegevusriske hajutada, tegeleti ka kinnisvarainvesteeringutega.

Krediidiinfo andmetel­ müüsite oma osalu­se­ Glasmiris firmale Annesley Ltd, kust kogu firma läks hiljem Sulev Kodu omandusse läbi OÜ Dives. Te pole samal ajal Sulev Kodu firmade juhatuses töö eest juhatuse liikme tasu saanud. Mis on sellise altruistliku tegevuse põhjuseks?

Glasmiri osanik on osaühing Dives. Olen Glasmiri juhatuse liige. Kuna töötan samal ajal ka Glasmiris töölepingu alusel, makstakse mulle tasu ja juhatuse liikmeks olek eraldi tasustamisele ei kuulu.

Glasmiril on ligi 100 miljoni kroonine tähtajatu laen firmale Annely Marketing Ltd, mida pole vaatamata kümnetesse miljonitesse ulatuvale kasumile ja vaba raha olemasolule viimastel aastatel kustutatud. Kuidas seda selgitate?

Kuna 2004. aasta kasum otsustati suures osas reinvesteerida, ei ole laenu tagasi makstud.