Äripäev on kogu aeg pidanud vajalikuks kõigi kehtestatud maksude kokkukogumist ja toetab seepärast karmimat maksukorralduse seadust. Alampalgal või üldse ilma legaalse sissetulekuta villaomanikud peavad takkajärgi maksud ära maksma.

Ka endine seadus võimaldas kaudset maksustamist, kuid “maksutermi-naatorina” kuulsaks saanud maksuameti peadirektor Ardo Ojasalu kippus kohtuprotsesse kaotama. Järgmine peadirektor Kalev Järvelill võttis kohtuasjad kiiresti tagasi.

Järelikult olid seadused võitluses maksupetturitega liiga hambutud, ja uhked hoonekompleksid kerkisid rahumeeli edasi. Sellega on kodanike sotsiaalne õiglustunne tugevasti riivatud. Peale selle võimaldab maksude kättesaamine maksumäärasid alandada ja sellega ausate maksumaksjate koormat vähendada.

Kui rakendada kaudset maksustamist, tuleb nn priiskavat elustiili ehk suuri väljaminekuid rahaliselt hinnata, kuid hindamine on alati subjektiivne tegevus. Kinnisvaraga siiski probleemi pole, kuna hindamisel saaks kasutada erapooletut instantsi — kinnisvarabürood.

Kui hindamisakt on käes, saab pühenduda rikkuri sissetulekute uurimisele. Tõenäoliselt väidab legaalse sissetulekuta majaomanik, et võtsin (pangast, sõbralt) laenu ja ise oma kätega ehitasin valmis. Kuid ka laenuvõtmist tuleb tõendada: pank ilma legaalse sissetulekuta laenu ei anna ja sõbra puhul ähvardab temagi sissemässimine. Selge on, et Trump-kaardiga juba maja ei ehita. Samas, odavama musta tööjõu kasutamist ei saa maksupettur samuti tunnistada.

Kui kinnisvara on vormistatud naise-sugulaste-sõprade nimele, nagu see tihti on, peavad juba nemad sülle langenud varandust põhjendama. Pole kahtlust, et varem või hiljem räägib rikkurist maksupettur enda ikka sisse. Nüüd on tarvis ainult karmi maksukorralduse seadust, millega maksud vältimatult sisse nõuda.

Võitluses ümbrikupalkadega näeb Äripäev samuti edasiminekut. Seni kartis ümbrikupalga saaja karistuse hirmus tegu üles tunnistada. Maksukonsultant Vello Vallaste arvates ei lähe kodanik ka nüüd üles tunnistama, kuna tal tekib saadud ümbrikupalga suhtes tulumaksukohustus — et olgu idee kui tahes õilis, kes ikka vabatahtlikult maksma läheks. Võib minna küll, kuna asjal on üks “aga”, mis võimaldab ebaausale tööandjale suurema vastutuse panna. Peab ju tööandja maksma palgalt sotsiaalmaksu ja kinni pidama ka töötaja tulumaksu ning kandma selle maksuametile. Kui tööandja seda teinud pole, on ta esimesena pannud toime õigusrikkumise.

Kuna seaduslik baas saab nüüd tugevam, siis maksuametnikele jõudu tööle maksupetturite puistamisel!