Veel mullu juulis ennustas Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), et maailmamajandus tuleb USA laenukriisiga toime ja kasvab tänavu 5,2 protsenti.

Nüüd tõdeb fond, et šoki mõju on olnud arvatust suurem ja kiirem, riskides üle mitme aasta kogu maailmamajanduse langusesse paisata. See tähendaks kasvu aeglustumist 3 protsendile või alla selle, mille tõenäosuseks hindab IMF oma äsja värskendatud prognoosis 25 protsenti. Põhistsenaarium näeb siiski ette maailmamajanduse kasvutempo aeglustumise tänavu 3,7 protsendile.

Esimest korda võttis sel nädalal recession-sõna suhu ehk tunnistas USA sisemajanduse kogutoodangu kahanemise võimalust ka USA keskpanga juht Ben Bernanke, kes seni on jõuliste intressikärbetega üritanud seda vältida.

“Praegu näib tõenäoline, et SKP ei kasva 2008. aasta esimesel poolel kuigivõrd, kui üldse, ning võib isegi kergelt langeda,” ütles Bernanke kolmapäeval USA Kongressi majanduskomisjoni ees aru andes. Bernanke ennustab kasvu kiirenemist aasta teisel poolel, kuid möönab, et sedagi prognoosi varjutab suur ebakindlus ning riskid on pigem olukorra halvenemise suunas.