Sellised 30-40protsendilised allahindlused hakkavad tavaliseks muutuma.

Arco Vara teatas eile, et Tallinna kesklinna läheduses asuva Kodukolde elurajooni kortereid müüakse ligi 900 000 krooni eest, seega on hindu langetatud keskmiselt 33,8 protsenti. Rahaliselt väljendatuna tulid nad hinnas alla kokku 23 miljoni krooni jagu.

Arco Vara arendusdivisjoni juht Veiko Taevere ütles aripaev.ee-le, et ettevõte läheb juba homme Kodukolde projekti odavmüügikampaania tulemust notarisse vormistama. “Esimese ostjaga sõlmime juba homme notariaalse ostu-müügilepingu ning huvilisi on veel. Pikemas perspektiivis loodame kõikidele Kodukolde korteritele omanikud leida,” lisas Taevere.

Koger ja Partnerid tegi odavmüügiks eraldi veebi

Merko kodulehel on info, et just tehti 30-40protsendiline allahindlus kolmele projektile.

Koger ja Partnerid on teinud allahindluskampaania jaoks eraldi kodulehe laoseis.ee, kus on müügis kümneid kortereid. Näiteks Tallinnas Mustamäel asuvas Sipelgapesa arendusprojektis on kahetoaliste korterite hind langenud 1,5 miljonilt kroonilt 900 000 kroonile. Ühetoaliste korterite hinnad on langenud juba 775 000 kroonile.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et paljud kortermajade arendajad on hinnad langetanud tasemele, mis on võrreldav sama piirkonna paneelmaja korteri hinnaga.

“Sellised näited olid veel mõni kuu tagasi pigem erandiks, sest paljud arendajad lootsid, et üle poolteise aasta väldanud madalseis turul hakkab lõppema. Maailma finantsturgude kollaps aga purustas viimasedki illusioonid ning tugevalt kapitaliseeritud kinnisvaraarendajad teevad tõsiseid pingutusi, et oma positsioonidest vabaneda,” märkis Sooman.

Viimsis on uute korterite hinnad kolinal kukkunud

Iseäranis soodsad on uute korterite hinnad Viimsis. NCC Ehituse Tammeõue rajooni korterite ruutmeetrihinnad algavad 17 500 kroonist, mis juba tõepoolest annab paljudele pruugitud, kuid renoveeritud eluasemetele silmad ette.

Sooman lisas, et jõuliste hinnaalanduskampaaniatega on silma paistnud ka YIT.

Tema sõnul on selliste kampaaniate puhul ostja jaoks siiski väike konks juures. Ostes pruugitud korteri, võib lisaks köögimööblile ja -tehnikale paremal juhul kauba peale saada ka mööblit, valgusteid, kardinaid ja muud vara, mis poest ostes võib tähendada mitmesaja tuhande kroonist kulu. Uue korteri ostmisel on see kulu vältimatu.

“Seetõttu soovitame ostjal alati soodsast hinnast ennast mitte peibutada lasta, vaid kalkuleerida hoolega, kui kalliks soetatav korter lõpuks ikkagi võrreldes juba kasutuses oleva naabermaja korteri pakkumisega kujuneb,” märkis Sooman.

Analüütikud: hinnalangetus on käibe tekitamiseks paratamatu

Tarkinvestor.ee analüütik Kristjan Lepik ütles, et Arco Varal tasub praegu iga hinna eest müüa, et endale likviidsust tekitada.

Kodukolde projekti 30protsendine hinnalangetus tähendab tema sõnul, et müüakse juba alla omahinna. Lepiku hinnangul tulebki hinda nii kaua langetada, kuni tekib võimalus käivet tekitada. “Jätkuva hinnalanguse risk on üleval,” märkis ta. Ettevõtte ning väikeaktsionäri seisukohalt on Lepiku sõnul mõistlik samm praegu müüa, sest laenu hind firma jaoks tõuseb. “Isegi kui õnnestuks aasta pärast kümme protsenti kõrgema hinnaga müüa, tasub Arco Varal praegu müüa,” märkis ta.

LHV analüütiku Henri Adamsi sõnul on Arco Vara niigi kolm kvartalit kahjumis ning lähiajal paranemist loota pole.

Arco Vara allahindlus näitab tema sõnul, et üritatakse pidada sammu Eesti kinnisvaraturul toimuva hinnalangusega ning ettevõte on selleks valmis võtma vastu ka konkreetseid samme suuremate allahindluste näol. Üheks põhjuseks siin on kindlasti likviidsuse ehk äritegevuseks kasutatavate rahaliste vahendite suurendamise vajadus.

“Arco on niigi viimased kolm kvartalit teeninud kahjumit ning selle poole pealt me LHV prognoosides lähemal ajal muutusi ei oota,” kinnitas Adams. Ta ennustas, et enne kui asjad hakkavad paremuse poole liikuma, läheb olukord kohalikul kinnisvaraturul usutavasti veelgi hullemaks. “Seega ei ole midagi üllatavat tõsiasjas, et mõned projektid tuleb realiseerida kahjumlikult.”.