Tallinna börsil on aktsiaindeksid kerkinud enam kui 50%, üle maailma on aktsiaturud tõusnud kümnete protsentide võrra. Aktsiaturgudel räägitakse taas tõusvast ehk nn härjaturust.

Eesti börsimaaklerite sõnul on juba enam kui pooled Eesti aktiivsematest väikeaktsionäridest oma raha välisbörsidele pannud. Lisaks sealsele suuremale likviidusele on välisaktsiate ostmine muutumas üha lihtsamaks ja odavamaks.

Äripäev esitab väikese valiku aktsiaid, kuhu võiks investeerida.

ATRAKTIIVSEMAD PIIRKONNAD ON USA, SKANDINAAVIA, KESK-EUROOPA JA HIINA

Regioonid, kuhu Eesti analüütikud soovitavad investeerida
SKANDINAAVIA - Nokia, maailma suurim mobiiltelefonide tootja - Frontline, maailma suurim tankerifirma - Vestas Wind Systems, kasumlik tuulegeneraatoritootja

IDA-EUROOPA - Cesky Telecom, telekommunikatsioon - OTP Bank, pank - Gedeon Richter, ravimitootja

PÕHJA-AMEERIKA - Wal-Mart Stores, maailma suurim jaemüüja - eBay, internetioksjonid - Cisco, võrguseadmed - Ballard Power Systems, vesinikuelemendi rakendused

HIINA - PetroChina, naftatootja - China Mobile, mobiilsideoperaator - China Unicom, suuruselt teine mobiilsideoperaator - Minsheng Bank, erinevalt teistest Hiina pankadest langetab otsuseid majanduslikult kaalutletult, mitte kompartei näpunäidete kohaselt

Regioonid, kuhu veel tasub investeerida BALTI RIIGID - Hansapank - LASCO, merelaevandus - Lietuvos Telekomas

EUROOPA - GlaxoSmithKline, ravimitootja - Lloyds TSB, pank - HSBC Holding, tugev globaalne pank

VENEMAA - Norilsk Nickel, kaevandus - Lukoil, naftatootja - Gazprom, gaasitootja

JAAPAN - Canon, elektroonika - Sony, elektroonika - Toyota, kasumlik autotootja

INDIA - Wipro, IT-firma - Infosys Technologies, IT-firma

MUU AASIA - Samsung, elektroonika, pooljuhid, kuvarid - Hynix Semiconductor, pooljuhid - LG Electronics, elektroonika

LADINA-AMEERIKA - Lan Chile, lennukompanii - Vina Concha y Toro, veinitootja - Cresudi, põllumajandus ja kinnisvara

AUSTRAALIA - BHP Billiton, kaevandus - News Corp, meedia - Qantas, lennukompanii

LÕUNA-AAFRIKA - AngloGold, kullakaevandaja - Gold Fields, kullakaevandaja - Randgold, kullakaevandaja

Kolm võimalust välisbörsidele investeerimiseks Aasiasse, Aafrikasse ja Ladina-Ameerikasse saab Eestist investeerida USA börside hoiutähtede ehk ADRide ja indeksfondide vahendusel. Pangad pakuvad välismaale investeerimisel kolme võimalust: - teha tehinguid pangakontoris - internetipangas - maakleri vahendusel, kus klient teeb tehinguid telefoni teel, suheldes otse maakleriga.

Otsetehinguid saab Eesti pankade vahendusel teha USAs, Lääne-Euroopas, Skandinaavias, Venemaal, Kesk- ja Ida-Euroopa paremini arenenud turgudel, näiteks Ungaris, Poolas, Tšehhis ja Balti riikides.

“Aafrikasse, Austraaliasse, Ladina-Ameerikasse investeerimisel pole meie kliendid huvi üles näidanud, samas on selleks võimalus läbi indeksifondide ja ADRide olemas,” ütles Hansabank Marketsi maakler Romet Tepper.

Tema sõnul on investoril Aasia turgudel kõige lihtsam ja odavam kaubelda USAs noteeritud Aasia ettevõtete aktsiate hoiutähtede ehk ADRide vahendusel. “Seni on eestlased Hiinas enim kaubelnud China Telecomi, PetroChina ning indeksfondidega,” rääkis Tepper. Ta lisas, et Hiina on turg, kus nähakse klientide huvi kasvu.

“Aafrika, Austraalia ja Ladina-Ameerika turgude vastu on huvi veel leige selleks, et hakata klientidele pakkuma otsest juurdepääsu,” ütles Ühispanga maakler Peeter Koppel. Ta lisas, et huvitatutele tulevad siiski appi USAs AMEXil kaubeldavad indeksiaktsiad.

Aasia puhul on huviorbiidis olnud selliste ettevõtete aktsiad, millega kaubeldakse ka mujal börsidel. Näiteks viimasel ajal populaarse China Life Insurance’iga kaubeldakse ka New Yorgi börsil. Koppeli sõnul seisavad Hiina aktsiaturule ligipääsu saavutamisel ees ka formaalsed piirangud.

LHV maaklertegevuse juhi Kristjan Lepiku sõnul on kõige huvitavamad aktsiad, millega nende kliendid on kaubelnud, Aafrika kullafirmade aktsiad. “Kõige enam on tehinguid tehtud Gold Fieldsi aktsiaga, mis on noteeritud ka USA turul,” ütles Lepik.

Ta lisas, et üks klient otsustas kasumit teenida erootika müügiga tegelevate firmade aktsiatelt, nagu näiteks Playboy ja Private Media Group.

Välismaale alla 30 000 kr investeerida ei tasu Maaklerite sõnul alla 30 000 krooni investeering välismaale ära ei tasu, sest teenustasud ja aktsiate hoidmise kulud hävitaksid oodatava tootluse.

Pikaajalise nägemusega investor võiks maaklerite sõnul USA turgudele investeerimist alustada 5000–6000 USA dollariga ehk alates 62 000 kroonist. Lühiajalise huviga investor võiks arvestada 2000–3000 dollari ehk 30 000 krooniga.

Ida-Euroopasse ja Soome investeerimisel võiks samuti arvestada vähemalt 30 000 krooniga. Väiksemate summadega soovitatakse investeerida fondidesse, kus on mõttekas kogumist alustada juba 500 krooniga kuus.

Hagel ostis Hiina Telekomi

Võru linnapea Ando Hagel (pildil) on lisaks Eesti aktsiatele paigutanud raha välismaa aktsiaturule fondide kaudu, samuti ostnud Hiina Telekomi aktsiaid.

Hageli rahapaigutused said alguse pärast Võru Juustu müüki viis aastat tagasi.

Möödunud aastaks oli tema aktsiapaki väärtuseks ligi 7 miljonit krooni. Tänaseks on Hagel osa maha müünud, ja ta hindab aktsiate väärtuseks 3 miljonit. Nii müüs ta maha Hansapanga aktsiad ja ostis nõustajate soovitusel Eesti Telekomile lisaks Hiina Telekomi. Hagelit nõustavad LHV ja Hansapank.

“Mina ei jõua kõike jälgida. Saan ülevaate asjast: mis seis on, mis võib juhtuda,” põhjendab ta nõuandja vajadust. Ise jälgib Hagel samuti sündmusi turgudel, tema teadmata nõustajad raha ei paiguta.

Hagel hindab oma investeeringute tootluseks börsil keskmiselt 5% aastas. Mõni aasta on parem, mõni aasta kehvem. Hageli aktsiainvesteeringute aega jääb USA börside langus, aga ka Eesti aktsiate tõus.

Hagel märgib, et pole viimastel aastatel enam aktsiaid juurde ostnud, sest ei näe, et marginaalid oluliselt tõuseksid. Ta eelistab oma aktsiaid hoida, suurt korrektsiooni hindades ta ei näe. “Ei usu, et krahh tuleb,” lisab ta.

Eesti üks kogenumaid väikeinvestoreid, seitsmeaastase börsikogemusega olümpiavõitja Jaan Talts soetas möödunud aasta lõpus 37 000 Eesti Telekomi aktsiat.

Selle enam kui 4 miljoni kroonise aktsiapaki väärtus on viimase paari kuu jooksul kerkinud kümnendiku võrra.

Taltsi investeerimine börsil on kulgenud tõusude ja mõõnadega. Ta pole selline, kes paneb raha viieks või enamaks aastaks seisma. Ta tegeleb investeeringutega iga päev, jälgib ettevõtete tegevust, hinnaliikumisi ning sobival hetkel kas ostab või müüb. “Aasta aega polnud mul ühtegi aktsiat,” räägib Talts oma kogemusest. “Raha oli muudeks asjadeks vaja.”

Ta müüs maha Hansapanga aktsiad ja kasutas raha kinnisvara arendamiseks. Arvas, et aktsiate hinnad suvel langevad ning magas sellega maha hinnaralli.

“Paljuski on kõhutunnet vaja,” kirjeldab Talts oma strateegiat, “infot saab ajakirjandusest ja maaklerite käest. Fundamentaalnäitajad tuleb selgeks teha. Palju peab endale lootma.”

Talts eelistab Eesti aktsiaid. Tal on olnud Hansat, Normat ja Telekomi. Välismaa aktsiatest Leedu Telekomi. Ta märgib, et investeerimine on talle tõsine tegevus ja töö. “Mul pole niipalju raha, et paned ja vaatad aastate pärast. Nokime vaikselt. Seni pole palju õnne olnud,” lisab ta.

Tuttavatega pole Talts investeeringute teemal aru pidanud. “Olen rohkem individuaalsportlane, omapead kõndiv kass,” lausub ta.

Tema sõnul on kaks mõistlikku kohta investeerimiseks: kinnisvara ja börs. Pensionifondid on ta enda jaoks maha kandnud, sest 60-le läheneva mehe jaoks poleks neist enam kasu. “Sai valel ajal sporti tehtud,” vaatab ta tagantjärele oma karjäärile.

Eesti investorite lemmikud

aktsiad, millesse eestlased on kõige enam raha paigutanud

Eesti - Hansapank - Eesti Telekom - Norma Soome - Nokia - Elcoteq - Stora Enso Leedu - Lietuvos Telekomas Venemaa - Jukos Lääne-Euroopa - Infineon - Siemens - Deutsche Telekom - Commerzbank - Deutsche Bank Skandinaavia - Ericsson - TeliaSonera Ida-Euroopa - Matav - Tšehhi Telekom USA - Intel - S&P 500 (IVV) Hiina - China Telecom - PetroChina - China Life Insurance — viimasel ajal huvi kasvanud Aafrika - Gold Fields