Järgmine koht, kus rahvas saab end välja elada, on Itaalias 4. detsembril toimuv põhiseaduse referendum, mis võib tegelikult kujuneda hoopis Matteo Renzi valitsuse usaldushääletuseks, kuna põhiseaduse muutmise põrumisel peaks ta tõenäoliselt tagasi astuma.

Kuigi mõnedki Itaalia suurettevõtete juhid toetavad Renzi väljapakutud põhiseaduse reformi, näeb rahvas seda hääletust teisiti.

Fiat Chrysler Automobiles’i juht Sergio Marchionne ja CIR nõukogu juht Rodolfo De Bendetti on avaldanud arvamust, et põhiseaduse reformiga liigub Itaalia õiges suunas.

Teiste meetmete seas on kaalul Senati võimu vähendamine, millega Renzi soovib muuta valitsemist efektiivsemaks. Vastupidiselt ärimaailma liidritele on avaliku arvamus praegu küsitluste põhjal hääletamas põhiseaduse muudatuste vastu, mis tähendaks Viie Tähe Liikumise võitu, kirjutab Bloomberg.

„Meil on valida ühelt poolt innovatsioon ja teiselt poolt senise olukorra säilimine,“ ütles De Bendetti. „Ettevõtjad on juba aastakümneid nõudnud strukturaalseid reforme.“

„Referendumi debatt on eemaldunud reformi vajadusest valitsuse umbusaldushääletuseks,“ ütles ta. „Kui küsida itaallastelt, kas nad tahaksid efektiivsemat ja odavamat poliitilist süsteemi, siis kes ütleks ei?“

Ei kampaaniat toetab ekspeaminister Silvio Berlusconi ja mõned Renzi Demokraatliku Partei dissidendid. Referendumi vastased juhivad 52,5 protsenti reformijate 47,5 protsendi vastu.

Viie Tähe Liikumise esindaja Luigi Di Maio ütles, et ettevõtete juhtide põhiseaduse muutuse soovi mõistetakse valesti. „Igaühel on õigus oma arvamusele, kuid see valik lööks nende kliente - lugege hoolega,“ ütles ta Bloombergile.

Itaalia-Kanada päritolu Marchionne oli esimeste äriliidrite seas, kes asus Jah kampaaniat toetama. Ta on saanud tugeva kriitika osaliseks, kuna on Šveitsi resident, Fiat Chrysler on ettevõttena registreeritud Hollandis ja makse maksab ta Suurbritannias. „Peale kanadalase Marchionne ei ole jäänud kedagi Renzi kõrvale,“ ütles Berlusconi liitlane Renato Brunetta.

Kui põhiseaduse reform õnnestuks, siis vähendataks senati koosseisu ja lubataks paljud seadused jõustada juba parlamendi alamkojas. Ühtlasi võetaks senatilt õigus korraldada valitsuse umbusaldushääletusi. Oponentide väitel toob see kaasa liiga suure võimukontsentratsiooni ja lisaks ei oleks sääst märkimisväärne.

Itaalia ettevõtete juhid räägivad, et kui põhiseaduse muutusi ei tule, ei tule selles suuremat poliitilist ja finantsturgude vapustust.

Investorid juba muretsevad referendumi tulemusel võimaliku poliitilise ja finantsturgude ebastabiilsuse ning Itaalia pankade tervise pärast. Itaalia valitsuse võlakirjade tootlusvahe Saksa valitsuse võlakirjadega on laiaks kärisenud. Aastaga on Itaalia aktsiaturg kukkunud 26,3 protsenti, olles viletsaima liikumisega suur aktsiaturg Euroopas.