Riigikogus lugemisel oleva uue töö- ja puhkeaja seaduse kohaselt ei tohi töötajad teha rohkem ületunnitööd, kui keskmiselt ühe tunni päevas, sellegi rakendamine on võimalik vaid eriarvestuse pidamisel, mis tuleb kord kuus tööinspektsioonile esitada. Kuna politseinikke pitsitavad pidevalt tähtajad ning haiglates on puudust kvaliteetsest tööjõust, siis peavad seal töötavad inimesed sageli töötama mitu tundi päevas rohkem.

Tallinna Keskhaigla peaõde Elle Ende ütles, et haiglas teevad paljud õed 1,25- või isegi poolteisekordse koormusega tööd. “Töötuid õdesid pole ukse taga, et täita tühjad kohad,” selgitas ta. Uue seaduse jõustumise korral tekiks Ende sõnul töögraafikusse augud, mida aga patsiente põetavate inimeste puhul ei tohi juhtuda. “Lisateenimisvõimalus kaob samuti,” lausus peaõde, kelle sõnul paljud õed tahavad rohkem töötada, et rohkem teenida.

Keskhaigla personalijuht Evi Treffner ütles, et haigla 1040 töötajast teeb ületunnitööd vähemalt kolmandik, neist suurem osa on haiglaravil olevate inimeste hoolitsemisega otseselt seotud. “Oli aeg, kus meil tegi nii pea iga töötaja,” kinnitas ta. “Ma ei tea, kas me peame hakkama seadust rikkuma, niimoodi teha ei saa, sest nii ei saa tööd korraldada, augud jääks sisse,” kommenteeris ta seaduseelnõus ette nähtud korda.

Mustamäe Haigla peaarsti Ralf Allikvee sõnul töötavad pea kõik haigla arstid suurema koormusega. Ta lausus, et lubatud tundide arvule lisandub arstide puhul 40–80 tundi kuus, mis teeb päevaseks ülekoormuseks kuni 4 tundi tööpäevas. “Arstidele, kes meil töötavad, pakume me maksimaalset võimalust tööd teha, kui inimene tahab, siis on absurd keelata tal teha tööd natuke rohkem ja elada natuke paremini,” ütles Allikvee. Kui uus seadus praegusel kujul vastu võetaks, siis tooks see Allikvee sõnul Mustamäe haigla töötajatele kaasa kuni mitme tuhande kroonise palgalanguse, sest lisatöö eest saavad arstid ka tasu. “Prognoosin, et sellisel juhul muutub personal rahutuks, sest ei oleks töökoormust ega poleks ka korralikku palka,” sõnas peaarst. “Praegu võivad meie arstid öelda, nad teenivad suhteliselt normaalset palka, nüüd aga pannakse areng seisma,” rääkis ta. “Vaeses riigis ei tohi olla rikka riigi seadusi,” lisas haigla peaarst.