"Laenusaaja on muutunud vastutustundlikumaks," ütles SEB Panga eraisikulaenude äriarendusjuht Triin Messimas pangaliidu ja BNS-i korraldatud ümarlaual teisipäeval.

Kuigi debatis oli juttu tema sõnul "väga häirivatest näidetest, nagu tohutud SMS-laenude võtjad ja väljatõstetud pered", on Messimase hinnangul kriisi järel keskmine laenaja ja enamik laenuvõtjaid vastutustundlikumad. "Nad saavad aru, mida nad teevad ja kuidas teha mõistlikke otsuseid," ütles Messimas.

Eesti eluasemelaenude valdkond praegusel kujul on Messimase sõnul jätkusuutlik. "Kui me teeme seda nii, nagu praegu teeme, siis see on täiesti jätkusuutlik. Pigem siin oleks isegi natuke ruumi kasvada, kui me vaatame nõudlust või reaalset vajadust turul elamistingimuste ja uute kodude järele," ütles Messimas. "Me ei saa kindlasti rääkida mingist ülelaenamisest."

"Uut valmis kvaliteetset vara on praegu turul vähe. On selliseid asju, mis on vanast ajast müümata jäänud, kuid selliseid asju, mis klienti meelitaks, on turul vähe," ütles Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Andres Tukk BNS-ile.

"Tänu sellele on arendajad võimelised küsima natuke kõrgemat hinda, kui meile meeldiks. Me loodame, et olukord paraneb ja pakkumist tuleb juurde, mis tähendab, et hinnakonkurents läheb tugevamaks," selgitas Tukk. "See on olukord, mis tekib tsükli teatud faasis ja see on loomulik."

Danske Banki krediidivaldkonna juht Kairi Koha ütles ümarlaual, et kriisi kogemuste ajel tehakse nüüd tunduvalt kainemaid otsuseid. Praegustest laenuvõtjatest satub Koha hinnangul tõenäoliselt raskustesse kordades vähem inimesi kui buumi ajal.

Kuna Swedbankil on laenude ja hoiuste suhe kogu Baltikumis üle pika aja kõige paremal tasemel, on pangal turgudelt raha kaasamise vajadust tunduvalt väiksem kui varem, ütles Tukk BNS-ile. "Meil raha saamise ja raha hinnaga probleemi ei ole," ütles Tukk.