Mänguasja ohutus ei sõltu ainult mänguasjast endast, vaid ka selle kasutamisest ja lapse vanusest. Kuidas teha lapsevanemana kindlaks, kas mänguasi on lapse jaoks ohutu või mitte?

Alates 2011. aasta juulist peavad ELis müüdavad mänguasjad täitma maailma kõige rangemaid ohutuseeskirju.

"Ma alustan seda kampaaniat jõulude eel, kui ostetakse väga palju mänguasju. Sel aastal ELis müüdavad mänguasjad on ohutumad kui kunagi varem ja see kampaania võimaldab lapsevanematel teha oma laste jaoks õiged valikud," sõnas Euroopa Komisjoni asepresident Antonio Tajani.

Mänguasjade ostmisel tuleb silmas pidada järgmisi asju:

Ärge kunagi ostke mänguasju, millel puudub CE-märgis

CE-märgis on mänguasja valmistaja kinnitus, et mänguasi vastab kõigile kohaldatavatele ELi ohutuseeskirjadele, mis kuuluvad rangeimate hulka maailmas.

Ärge ostke alla 3-aastastele lastele mänguasju, millel on väikesed lahtitulevad osad.

Lämbumine on alla 3-aastaste laste jaoks suur oht, sest nad panevad sageli kõike omale suhu! Seda märki kandvad mänguasjad ei sobi alla 3-aastastele lastele.

Lugege läbi kõik hoiatused ja kasutusjuhendid

Võtke tõsiselt kõiki ea ja ohutusega seotud soovitusi! Veenduge, et mänguasi on lapsele eakohane – arvestage mänguasja ostes iga kord tema loomu, harjumusi ja käitumist.

Hoidke mängivatel lastel silma peal

Jälgige, et kõiki mänguasju kasutataks ettenähtud viisil ning et mänguasjad oleksid lapsele ea ja oskuste kohased. Mängivate laste jälgimine tagab nende ohutuse lõbutsemise ajal.

Ostke mänguasju alati usaldusväärsetest kauplustest ja veebipoodidest

Sellised poed hoolitsevad müüdavate mänguasjade eest ning on üldiselt nõus ka mänguasju tagasi võtma. Kontrollige hoolikalt kasutatult ostetud mänguasju ning sõprade antud mänguasju. Kui need on vanemad, ei pruugi need vastata praegustele ohutusnõuetele.

Teatage alati probleemist mänguasja ohutusega tootjale või kauplusele, kust te mänguasja ostsite.