Äripäev loeb Eesti majandusele igati soodsaks, et niinimetatud varumeeste pingile siirdatud tippjuhid loovad (või on sunnitud looma) oma firma, pannes loodetavasti aluse uuele ettevõtluslainele.

Tippjuhi vahetumisega ei kao ju senine ettevõte kuhugi, vaid jätkab võib-olla üksnes väikse häiritusega oma tööd ja seega panuse andmist Eesti majandusse. Alust seda väita annab meile Eesti tänaseks suhteliselt stabiilseks ja vapustustevabaks kujunenud ettevõtluskeskkond.

Suure ettevõtte juht ei võrdu enam mingil juhul ettevõtte endaga — tähtsamad otsused tehakse tippjuhist kõrgemal tasandil, omanike esindajate ringis. Juhtkond ei saa enam omanikke vallandada (äärmiselt tabav pealkiri paari aasta tagusest Eesti Ekspressist). Küll aga võib endisest tippjuhist saada uue ettevõtte omanik ja vähemalt esialgu selle a ja o.

Isiksuse seisukohalt saab taas rakendada oma juhikogemuste pagasit, tunda end omas elemendis. Oma firmas on võimalik ka realiseerida neid ideid, mis endises suurfirmas ehk maha laideti ja mis võisid ka juhikohalt lahkumiseni viia. Kui ideed on tõesti väärt ja ühtlasi langevad viljakasse pinnasesse, siis areneb uuest ja väiksest firmast uus ja suur. Tekib uus ettevõtluse ring.

Majanduse kui terviku seisukohalt hakatakse looma uut lisaväärtust, maksma uusi makse, andma inimestele uut tööd. Kaotajaid ses ringkäigus pole.

Vastus sellele, miks eelmisel aastal üllatavalt palju tippjuhte (sel aastal lisandusid Peeter Puskai Valio Eestist ja Aivar Sirelpuu EMT esindustest) lahti sai, peitub ehk ettevõtluskeskkonna arengus. Üha vähem vajatakse tulekahju kustutajaid, firma uppumissurmast päästjaid, agressiivseid saneerijaid-reanimeerijaid. Aga üha rohkem on vaja rahutingimustes stabiilse arengu planeerijaid, võimalik, et ka lihtsalt paremaid administraatoreid.

Torkab silma, et juhitoolile leitakse inimene üldjuhul sama firma seest, keskastmejuhtide hulgast; kui omanikud on välismaalased, siis on tihti uueks juhiks ka välismaalane. Kuid enam pole kaugeltki nii, et peadirektor või juhatuse esimees läheb ühest firmast teise etteotsa.

Kui lahkunud tippjuhi ego on sedavõrd kõrge, et kohaga allpool number ühte ei lepi, siis ei jäägi peale eraettevõtte loomise suurt midagi üle. Kõige vähem on lootust pääseda välismaal mõne firma etteotsa. Oma firmad on loonud näiteks Gunnar Kobin (enne Kesko), Meelis Kukk (Viisnurk), Madis Võõras (Klementi) ja Mart Tooming, Tarmo Rootemann ning Kalle Kiigske (Hansa Capital). Siit peaks tulema head järelkasvu ettevõtlussektorile.

Õigesti on öelnud majandusminister Meelis Atonen, et kui sind ei väärtustata sinu arvates piisavalt, siis hakka ettevõtjaks, iseenda peremeheks. Palgatöö jääb käsutäitjaile.