Mõis – ükskõikne miljonär

Kelnerina karjääri alustanud miljonärist linnapea Jüri Mõis “ei viitsi” Äripäeva küsimustele vastata. Täpselt selline oli tema selgitus olukorrale, kui linnavalituse pressišeff ei saada esmaspäevaks ajakirjaniku küsimustele vastuseid.

Keskerakondlane Peeter Kreitzberg teab, et Jüri Mõis ei loe raha kümnetes, vaid tuhandetes kroonides. Peamiselt kehvemal järjel elavate inimeste õiguste eest seisva Keskerakonna liikme iroonilise alatooniga öeldud lauses on omajagu tõtt – oma varade väärtust 100 miljonile kroonile hinnanud linnapea käib kuulduste kohaselt Londonis Harrold’si kaubamajas riideid ostmas. Naisele ostis ta sportauto. Tal on kolm maja.

Hansapanga asutaja ja juht Mõis läks poliitikasse siirdumisega materiaalses mõttes sammu tagasi. Oma 29 500kroonise palga tõttu rahulolematu Mõis on üks väheseid poliitikuid, keda ei huvita, mida temast arvatakse. Vähemalt ütleb ta pidevalt välja mõtteid, mis lihtsat eestlast pahandavad – kõik ei nõustu, et maarahvas peaks tulema linna elama ja et kui inimene on vaene, siis on see eelkõige tingitud tema enese lollusest.

Suurimaks “luukereks” Mõisa riidekapis näib seni olevat sõprus Meelis Laoga, keda ajakirjanikud mõnuga allilmategelaseks peavad ja teda ka sellele vastavalt tituleerivad.

Jüri Mõisa bilanss selgitamist ei vaja
palk
29 500 kr + transpordi ja mobiiltelefoni kompensatsioon, ca 30 000 kr neto
lisatulu
tulud ca 90 mln kroonistelt investeeringutelt
varad
maja Tiskres, kaks maja Pärnus; sõiduauto Chrysler Jeep; väärtpaberid ca 70 mln kr; kinnisvaraobjektid ca 20 mln kr; vaba raha ca 10 mln kr; kokku ca 100 mln kr kohustused, laenud
puuduvad

Allikas: Riigi Teataja, Äripäev, SL Õhtuleht, Eesti Ekspress

Savisaare rahaasju saadavad skandaalid
Keskerakonna liidri Edgar Savisaare rahaasjad on paljudele pinnuks silmas. Liiga ilus kodu, liiga suur auto, liiga suured restoraniarved. Oma nime all esinemata väidetakse, et Savisaare elustiili juures ei ole võimalik ainult ausate tuludega hakkama saada. Ometi selgub tema majanduslike huvide deklaratsioonist, et kui Savisaar tahab, siis saab ta hakkama ilma Keskturu bossi Vadim Polištšuki ja Bekkeri sadamas võimutsenud Onako esindajate pakutava meeleheata. Ehkki leidub kümneid kuulujuttude levitajaid, kes väidavad, et Savisaar on sellist meelehead saanud, ei saa Äripäev ilma kindlaid tõendeid omamata sarnast seisukohta esitada. Iseasi on küsimus, kuidas kavatseb Savisaar kinni maksta enam kui miljoni kroonise võla, mis ta laenas oma sõbralt.

Reformierakondlane Valve Kirsipuu väidab endise Keskturu nõukogu liikmena, et turu erastamisprotsess ei olnud puhas. “Pole põhjust arvata, et Keskerakonnal, kaasa arvatud Edgar Savisaarel, polnud Keskturul huvisid,” sõnab ta. “Kui oma huvisid poleks olnud, ei oleks saanud midagi nii ajuriidilist ja ebaloogilist sõlmida,” kirub Kirsipuu vahetult enne turu erastamist sõlmitud kolme pikaajalist ja üliodavat rendilepingut, mille taga oli Kirsipuu sõnul vahepeal abilinnapea Mait Metsamaa mõrva organiseerimises kahtlustatud Vadim Polištšuk. “Selle eest saab väga palju küsida,” teab Kirsipuu. Tema hinnangul on selliste lepingute sõlmimise eest võimalik küsida enam kui miljonikroonist altkäemaksu.

Edgar Savisaar kommenteerib seotust Polištšuki ja Onako esindajatega lakooniliselt: “Laim. Enne, kui selliseid väiteid levitada, tuleks neid ka tõestada”.

Savisaarele ette heidetud ka liigset “sehkendamist” suurärimees Aleksander Kofkiniga, kuid Savisaare sõnul on tegu vaid sõprussidemega. “Meie perekonnad käivad üsna tihedalt läbi,” kinnitab ta.

Peeter Kreitzberg väidab, et Savisaar kuulub nende hulka, kes raha loevad. “Selles mõttes on neil Mõisaga ikka vaks vahet,” ütleb Kreitzberg, kellele Savisaar aeg-ajalt restoranis lõunasöögi välja teeb.

Edgar Savisaare avalikud tulud-kulud laitmatus vahekorras
palk
Riigikogu liikme 4kordne Eesti keskmine palk, Riigikogu liikme 20 protsendiline lisatasu, transpordi kompensatsioon, Tallinna Linnavolikogu liikme hüvitis, konsultatsiooni-ja loengutasud, autori-tasud min 21 000 kr neto
lisatulu
aktsiate müügist saadud tulu ca 150 000 kr
varad
Hundisilma talu Lääne-Viru maakonnas Vihula vallas 1,1-1,7 mln kr; Ford Explorer (kuulub Ühisliisingule) ca 500 000 kr; OÜ Kagu Raadio 1 osak 115 000 kr (1999. a alguses oli aktsiaid u 260 000 kr väärtuses)
kohustused
laen eraisikult 1,25 mln kr, veel 1999. aastal oli laenusummaks 1,35 mln kr; AS Ühisliising(Ford Explorer) 252 748 kr

Laenuraha abil ning aktsiate müügist saadud tulu andis võimaluse liisida Ford Exploreri 50 protsendilise esmase sissemakse tasumisega, seega igakuine kuumakse 5aastase maksegraafiku korral u 5000 kr, palgast jääb alles ca 16 000 kr. Savisaare väitel ostis ta Hundisilma majadekompleksi 200 000 krooniga, et turuhind küüniks 1,5 mln kroonini, pidi ta sinna lisaks ostusummale investeerima minimaalselt 800 000 kr. Arvestades, et Savisaar on omast taskust ka Keskerakonda toetanud, on ta viimaste aastate jooksul suuremaid investeeringuid teinud(liisingu esmane sissemaks, talu, talu remont, aktsiad, erakonna toetus) ligikaudu 1,5 miljoni krooni eest. Umbes samasugused on olnud tema sissetulekud-laen, autoritasu raamatult, varem soetatud aktsiate müük.