“Hiljemalt neljapäeval pöördume õiguskantsleri poole,” ütles Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg. “Saime kätte kõik vajalikud paberid nii presidendilt kui ka riigikontrolörilt,” lisas ta. Sõrg ei täpsustanud, millised Opmanni tegevust rahandusministeeriumis puudutavad dokumendid saatis riigikontroll nõukogule.

Õiguskantsler Eerik-Juhan Truuväli ei soovinud eile enne ametliku info saamist kommentaare anda, märkides, et tema kasutada on ainult pressis levinud informatsioon. Õiguskantsleri ametiaeg lõpeb kolme nädala pärast.

Tasakaalukalt kulgenud esmaspäevasel kohtumisel Meriga ärritusid nõukogu liikmed juures viibinud riigikontrolör Juhan Partsi peale, kes tõstatas küsimuse Opmanni vastutusest tema juhitud ministeeriumis toimunud skandaalsete juhtumite suhtes. Ühe nõukogu liikme sõnul oleksid nad ilma Partsi osalemiseta võtnud Meri ettepaneku kaaluda.

Eesti Panga nõukogu liige Eerik Terk lausus, et Parts kasutas Opmannist rääkides väljendit “ebaaus inimene”. “Kogu Meri äraütlemise põhjus oli üles ehitatud riigikontrolöri sõnavõtule, presidendi varasematest argumentidest polnud jälgegi,” märkis Terk.

Tergi sõnul pole nõukogu rahul Meri ja Partsi argumentidega ning peab juhtunut sekkumiseks enda töösse ja presidendi kompetentsuspiiri ületamiseks. “Nõukogu ei saa olla oma otsustes vaba,” lisas ta. Samuti ei välistanud Terk, et Partsi tegevusel on poliitiline taust.

Juhan Parts ütles, et riigikontroll ei mõtle midagi välja ning kogu esitatud informatsioon kontrolli töö kohta rahandusministeeriumis on avalik ning internetist loetav. “Pole minu asi kedagi süüdistada,” lausus riigikontrolör. “Kui president kutsus oma kohtumisele inimese, keda ta peab vajalikuks, siis pole põhjust seda kuidagi kommenteerida,” lisas ta.

Opmanni rahandusministriks oleku aega langevad Maapanga pankrot, Agresso raamatupidamisprogrammi juurutamisega seotud segadused ja riigiametnike korruptsioonimaigulised seosed Ühispangaga.

Eesti Panga nõukogu võib muuta oma valikut, kui riigikontrolöri esitatud materjalidest ilmneb, et Opmanni ei saa siiski valida keskpanga juhiks. Samuti pole välistatud Opmanni enese taandamine keskpanga presidendi kandidaadi kohalt.

Nõukogu liikme Kalle Jürgensoni sõnul oleks võimalikke Eesti Panga presidendi kandidaate viimati ajakirjanduses mainitud Peter Lõhmuse ja Toomas Käbini kõrval veel teisigi.

“Kõige kiirem lahendus oleks, kui nõukogu neelaks selle mõru pilli alla ja leiaks kuu aja jooksul uue apoliitilise kandidaadi,” ütles teiste Eesti Panga nõukogu liikmete hoiaku suhtes eriarvamusel olev Jürgenson.

Võimalikud mustad stsenaariumid – nõukogu tagasiastumine või põhiseaduslik kriis – venitaks keskpanga juhi valikut veelgi ja kahjustaks Eesti mainet. Samas tahab nõukogu vältida pretsedenti, kus tulevased vabariigi presidendid saaks mõjutada peale keskpanga nõukogu esimehe valimise ka tegevjuhi valimist.

Esmaspäeva õhtul jättis Meri Opmanni ametisse nimetamata, viidates vajadusele säilitada Eesti Panga sõltumatus. Meri kinnitas, et ei soovi keskpanga nõukogu laialiminekut ning ootab kuu aja jooksul uue kandidaadi esitamist.

Opmann annab aru

Eesti Panga presidendikandidaat Mart Opmann väidab, et ta ei saa aru president Lennart Meri käitumisest, kes teda keskpanga presidendiks ei kinnitanud.

Kas kavatsete praeguses olukorras keskpanga juhiks edasi kandideerida?

Jätan sellele küsimusele vastamata. Mulle on praegu tehtud üldsõnalisi etteheiteid. Kummaline, et Parts (riigikontrolör Juhan Parts – toim.) nendega välja tuli. Hetkesituatsioon on kummaline. President võttis mu maha, Eesti Panga juhtkond soovitab endiselt kandideerida. Kõigepealt tuleks mul vastata süüdistustele. Mul pole midagi varjata. Kas nüüd on siis mingi luukere leitud? Mis mäng käib?

Miks kandis rahandusministeerium vahetult enne Maapanga pankrotti sellesse panka raha?

Siin peaks vaatama riigi eelarveliste vahendite ajagraafikut, mida mul hetkel käepärast pole. Minu teada oli Maapanga puhul tegemist üleöölaenudega, mis toimusid Eesti Panga kinnitusel, kuna Eesti Pank oli Maapanga teovõimeliseks kuulutanud. Paanikaks polnud tollal alust. Või mille alusel tollal üldse kommertspangad kvalifitseerusid?

Riigieelarvelisi vahendeid oli Maapangas 71 miljoni eest, näiteks Hoiupangal jäi Maapanka 18 miljonit, Hansapangal 33 miljonit ja EVEA Pangal 10 miljonit krooni.

Avalikku sektorit oleks pidanud Maapanga ohtude eest hoiatama Eesti Pank. Valitsus ei saa teostada järelevalvet. Rahandusministeerium hakkas eelarveraha Maapangas vähendama alates 1997. aasta lõpust, mil seal oli riigi raha 250–260 mln krooni.

Kuidas kommenteerite, et 1997. aastal sõlmis rahandusministeeriumi kantsler Agu Lellep Ühispangaga aktsiate ostu optsioonilepingu, mida võis pidada altkäemaksuks selle eest, et ministeerium suunas riigi raha Ühispanka?

Mul oli sellest aktsiaostust Lellepiga juttu. Lellep oli just tulnud töölt tulnud IMFist, ta oli seal töötanud 3,5 aastat. Võib ette kujutada, kui palju ta seal teenis, kui tema kuupalk võis seal olla 10 000 USA dollarit (110 000 krooni tolleaegse kursi järgi) kuus. Minu teada tegi Lellep tehinguid ka Hansa- ja Ühispanga aktsiatega. Ma palusin tal sellistest asjadest hoiduda. See oli kõrgendatud tähelepanu all.

Kuidas kommenteerite seda, et teie rahandusministriks oleku ajal sõitsid ministeeriumi ametnikud Seišelli saartele tutvuma Agresso tarkvaraga?

Ma täpsustaksin, et riigi raamatupidamissüsteemi juurutamist puudutav kriminaalasi lõpetati mai keskel.

Seišellide sõit oli loomulikult mittesoovitud, ent see oli viimane vahepeatus teel lõpliku ajagraafiku mahapanemisele, kus räägiti probleemid selgeks.

Rootsi poolele Tallinn ei sobinud ja Stockholmis oleks eelarve olnud suurem kui Seiðellidel. Lisaks ei otsustatud Seiðellidel tarkvara väljavalimist. Raamatupidamisprogramm oli juba 1994. aastal välja valitud ja edaspidi käituti vastavalt sellele.

Kuidas kommenteerite seda, et jäite viis aastat tagasi rahandusministrina ametiauto roolis purjuspäi Gin Long Drinki joonuna politseile vahele?

See on teie probleem. Kas meenub, millal te ise korda rikkusite? Viimati jäin ma liikluspolitseile vahele 1998. aastal, kui ületasin kiirust 10 kilomeetrit tunnis.

Aga te ju sõitsite purjuspäi?

Kui varasemast ajast rääkida, siis mõni mees on 10 miljoni dollariga hädas. On asju, millel on aegumistähtaeg. See on teie isiklik probleem.

Kas olete olnud Raepanga omanikeringis?

Olin Raepanga juhatuses. Mul pole olnud Raepanga aktsiaid.

Kas olete olnud Raepanga omanikeringis mõne firma kaudu?

See on hea küsimus. Mul pole firmade nimel aktsiaid.

Kas teil on olnud Raepanga aktsiaid mõne offshore-firma nimel?

Jätan sellele küsimusele vastamata.