Silmas pidas Teder sel nädalal avalikkuse ette jõudnud dokumenti “Euroopa väikeettevõtluse akt”, mis sisaldab komisjoni kava väikeettevõtjate elu lihtsustamiseks ning konkreetsed soovitused liikmesriikide valitsustele väikeettevõtluse soodustamiseks.

Soodsam käibemaks

“Mitmed sätted on väga asjalikud,” ütles Teder, avaldades lootust, et ka Eesti valitsus neid ellu viia võtab. Ta tõi näiteks soovituse, et kohalike teenuste pealt võiks väikeettevõtjale käibemaks olla madalam. Või et statistikaamet võiks — kui seda vähegi vältida annab — väikefirmat tülitada mitte sagedamini kui kord kolme aasta tagant.

Dokumendis on kümme printsiipi, mille eesmärk on ELis väikeettevõtjate jaoks ärikliimat parandada ja nende halduskoormat kergendada.

On ka juba nelja uue eelnõu ettepanekud. Need puudutavad madalamat käibemaksu kohalikele teenustele, sealhulgas töömahukatele teenustele, mille osutaja on tihti väikefirma; muudatusi riiklike toetuste andmise korras, mis lihtsustaks protseduure ja kärbiks kulusid; nn Euroopa firma varianti väikeettevõtjale, mis võimaldaks samadel alustel tegutseda mitmes riigis; ning muudatust makseviiviste direktiivi, mis tagaks, et väikefirmad saaksid arved tasutud hiljemalt 30 päeva jooksul.

“See akt annab vähemalt mingi jõu neile mõtetele, mis meil peas on — ütleb seaduse tasandil, mis on mis ja kes on kes,” kommenteeris Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni asepresident Ain Kabal. “Loodame, et see uus akt seisab meie ministritel nüüd öökapikesel.”

Väikeettevõtlus on Kabali sõnul traditsiooniline majandusruumi alus ning Eestis on väike- ja keskmise suurusega ettevõtete osa üle 90 protsendi kogu ettevõtete arvust. “Samas tähelepanu, mis nad saavad, on liiga tagasihoidlik,” märkis Kabal.

Tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis polnud veel dokumendiga tutvunud, kuid arvas, et Eestis ei ole see seadus väga suure tähtsusega. “Meie bürokraatia tase on madalam kui paljudes muudes riikides Euroopas, nii et ehk Eestis selle seaduse mõju ei ole nii suur kui mujal,” ütles ta.

Karastunud ettevõtjad

“Abikätt pole mõtet ära tõugata, aga tuleb alati vaadata, kuivõrd see abi sind abistajaga seob,” ütles ASi Hallik juhataja Heiki Hallik. “Usun, et Eesti ettevõtted on piisavalt tugevad ja need, kes nüüd turukorrastamise käigus 2-3 aastat vastu peavad, saavad hästi hakkama. Mul on küll nii kiire, et pole aega viriseda.”

Maive Rute, kelle tiitel Euroopa Liidu ettevõtlusdirektoraadis on väikeettevõtluse konkurentsivõime edendamise direktor, toonitab alati, et EL peab väikeettevõtjate käekäiku väga oluliseks ja on valmis tõkkeid kõrvaldama, et kogu potentsiaal valla pääseks. Praegu sörgivad Euroopa firmad kasvutempolt ja tööviljakuselt USA firmade sabas. Kui USAs on ellu jäänud väikefirma seitsmendal tegevusaastal töötajate arvu 60% kasvatanud, siis Euroopas vaid 10-20%.

Akti alapealkiri “Mõtle esmalt väikselt” rõhutab, et seadusi luues tuleb alati mõelda ka väikefirmale, kellelt seaduse täitmine ei või nõuda liiga suurt pingutust või lisakulu.

Kommentaarid

Maive Rute, ELi ettevõtlusdirektoraadi väikeettevõtluse konkurentsivõime edendamise direktor

Väikeettevõtlusakt on üks Euroopa Komisjoni prioriteete sel aastal ja ühtlasi minu direktoraadi kõige olulisem väljund sel aastal.

President Jose Manuel Barroso kutsus eelmise aasta oktoobris üles tõstma väike- ja keskmise suurusega ettevõtluse küsimused poliitilise debati keskmesse. Oleme kolleegidega teinud tihedat tööd, et akt saaks sisukas ja uusi suundi avav, kulutanud sellele õhtud ja nädalavahetused.

Mitmed printsiibid on Eesti majanduspoliitikas juba leitavad, kuid on ka sellist, millest on seni vähe räägitud, nagu pankrotimenetluse kiirendamine ja pankrotist läbi käinud ettevõtjatele uue võimaluse andmine, pereettevõtete uutele omanikele üleandmise soodustamine, toetusprogrammid sisenemiseks kiirelt arenevatele turgudele, nagu Hiina ja India.

Eesti tulevastele ettevõtjatele pakub kindlasti huvi noorte ettevõtjate programm Erasmus, millega esimestel katseaastatel anname ligi 800 uuele ettevõtjale võimaluse minna 1-6 kuuks teise liikmesriiki kogenud ettevõtja juurde väljaõppele. Ettevõtlusaktiga koos võeti vastu ka Euroopa eraettevõtte põhikiri ehk siis uus väikefirmale mõeldud ettevõtlusvorm, mida saaks ühtemoodi kasutada kõigis liikmesriikides. Tegu on piiratud vastutusega osaühingu tüüpi ettevõttega, mille algkapital võib olla kas või 1 euro.

Piret Treiberg, majandusministeeriumi ettevõtluse talituse juhataja

See on väga hea algatus, et Euroopa väikeettevõtteid puudutav poliitika on saanud ühtsed Euroopa Komisjoni soovitused ja käitumissuunised. Positiivne, et dokument ei ole siduv mitte seadusandlikult, vaid poliitiliselt.

Ka Eesti väikeettevõtetele on kasulik, kui kogu Euroopas on ühtne raamistik ettevõtlusega tegelemiseks, see lihtsustab näiteks oma kaupade ja teenustega teisele turule minemist ja loob võrdsed konkurentsitingimused

Kindlasti võtame enamikku soovitustest arvesse ja rakendame Eesti ettevõtjatele võimalikult sobivas vormis. Eesti peab väga oluliseks ettevõtete piiriülese tegevuse lihtsustamist ning väikese ja keskmise suurusega ettevõtete halduskoormuse vähendamist. Eesti on ettevõtete halduskoormust juba märkimisväärselt vähendanud, näiteks elektroonilise äriregistri juurutamisel. Samuti on Eesti lihtsustanud tegevuslitsentside ja autoriseeringute taotlemist.

Tasub teada

ELi 10 põhimõtet väikeettevõtluse toeks

# tagada väikefirmade tegevust soosiv ärikeskkond

# anda (ausale) pankroti teinule uus võimalus

# kaaluda uued õigusaktid läbi väikeettevõtja perspektiivist

# kohandada avalik haldus väikeettevõtja vajadustega

# hõlbustada väikefirmade osalemist riigihangetel ning riigiabi kasutusel

# lihtsustada juurdepääsu finantsidele, tagada arvete õigeaegne tasumine

# aidata väikefirmadel ära kasutada ühisturu võimalusi

# edendada väikefirmade oskusi ja innovatsioonivõimet

# aidata keskkonnaprobleemid muuta võimalusteks

# julgustada väikefirmasid laienema uutele turgudele