Ristsaastumine on toidu saastumine mikroorganismidega õhu, inimese, teise toidu, töövahendi või -pinna kaudu. Ristsaastumise vältimiseks tuleb hoolikalt järgida kõiki toidu valmistamiseks vajalikke hügieeninõudeid.

Järjesta oma tegevus

Mõtle oma tegevustele köögis ja reasta need nii, et alustad mustematest töödest, näiteks köögivilja puhastamisest, liikudes edasi puhtamatele töödele. Tegevuste vahel eemalda jäätmed, puhasta ja pese töövahendid
ning käed.

Igaks etapiks erinevad vahendid

Kui võimalik, kasuta toortoidu ja valmistoidu jaoks erinevaid töövahendeid (lõikelaud, noad) ning puhasta need hoolikalt pärast toortoidu töötlemist.

Toit külmkappi õigesti

Paiguta toit külmkappi nii, et valmistoit paikneks ülemistel ning toortoit alumistel riiulitel. Nii väldid toortoidust vedeliku tilkumist valmistoidule ja valmistoidu saastumist.

Ristsaastumine võib toimuda ka siis, kui kuumtöödeldud toit on asetatud riiulile, mida enne kasutati toortoidu hoidmiseks.

Pese hoolikalt käsi pärast toortoiduga kokkupuutumist. Ära puuduta valmistoitu pesemata kätega. Käsi tuleb pesta enne toidu
valmistamist ja iga katkestamise järel.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi toidu- ja veterinaarosakonna toiduhügieeni büroo