Eestis pesitsevast 5000 kurepaarist ligi pooled on rajanud kodu elektriliinidele, põhjustades keskmiselt 150 riket aastas. Aastatel 2003-2004 rajas Eesti Energia rikete ärahoidmiseks 400 000 krooni eest 200 tehispesaalust, mille linnud enamjaolt ära põlgasid. Nüüdsest ennetatakse happelisest kure väljaheitest tingitud avariisid pesaaluste kaablite isoleerimisega.

Otse puu otsast kureteemat kommenteerinud kotkaekspert Urmas Sellis arvab, et kured ei võta asenduspesaaluseid omaks, sest neil on ebamugav sinna maanduda. Kotkastele on Sellis sarnaseid pesaaluseid edukalt paigaldanud. “Tuleks lihtsalt vana pesa uuele alusele ümber tõsta,” arvab ta ja soovitab helistada kureuurijale Margus Otsale.

“Valge-toonekurg on ülimalt pesapaigatruu lind. Kui ta on mõne koha omaks võtnud, siis on teda väga raske kuhugi mujale meelitada,” selgitab lindude kangekaelsust kureuurija Margus Ots. “Seetõttu ongi vaid mõned meetrid vanast pesast eemale paigaldatud pesaalused tühjad ja linnud üritavad endiselt vanasse kohta uue pesa teha.”

Harju-Risti teeäärsele elektripostile hiiglasliku pesa rajanud kurepaar nautis läinud nädalavahetusel päikesepaistelist ilma. Juba paari nädala pärast muneb kureemand umbes kolm muna, millest juunis kooruvad pojad, kes mõne aasta pärast endale uut kodu otsima asuvad. 50 : 50 tõenäosusega kolivad ka järeltulevad põlved elektriposti otsa.