Kõige magusam on võim Tallinnas, kus liigub kõige rohkem raha. Võimu nimel on siin käimas hullem võitlus kui Tartu Ülikooli “tasuta” riigieelarveliste õppekohtade peale. 2002. aasta sügisel said Tallinnas võimule Reformierakond ja Keskerakond ning hiljem reformarite asemel Res Publica.

Nende erakondade lubaduste järgi peaks täna Tallinnas saama jalgrattaga vurada mööda uhiuusi jalgrattateid (Reformierakond, Res Publica), autot saama parkida täiesti tasuta, kuid seejuures valvega parklas kesklinna serval (Res Publica), kõik tänavad peaksid olema valgustatud ja ohutud (Reformierakond), Balti jaam peaks olema viisakas ja mõnus koht (Reformierakond) ning Peterburi maanteel tehtud kapitaalremont (Keskerakond).

Valija peaks olema väga skeptiline, kui erakond lubab mitte tõsta mingi teenuse hinda. Sest on kaval lisada sellesse lubadusse sõnapaar “järgmisel aastal”. Nii saigi Keskerakond täidetud kohe kaks valimislubadust: “me ei tõsta vee hinda järgmisel aastal” ja “ei tõsta ühistranspordipiletite hinda järgmisel aastal”. Mõlemad hinnad tõusid hoopis ülejärgmisel aastal ja siis ka korralikult: vee hind 14 protsenti ja bussipiletite hind kuni 40 protsenti.

Reklaamibüroo Kontuur Leo Burnett juhatuse esimees Jane Oblikas ütleb, et erakonnal ei ole tark lubada asju, mida ta täita ei suuda. Valimislubaduse täitmata jätmist ei saa tema sõnul siiski võrrelda tarbija petmisega, mida saab teha vaid üks kord. “Valimislubadused jäävad täitmata, sest partei ei saa peaaegu kunagi valitseda üksinda ja alati tuleb teha kompromisse koalitsioonipartneriga,” sõnab ta. “Hea on, kui valimiste eel lubatu täitmist on alustatud või sinnapoole liigutakse.”

Turu-uuringute firma Saar Poll juhataja Andrus Saar jagab valimislubadused kaheks: strateegilised lubadused, mis näitavad erakonna suunda ja mille täitmist on peaaegu võimatu hinnata, ning konkreetsed lubadused, nagu näiteks lubadus jätta alles tasuta bussisõiduvõimalus, valgustada tänavad jne. “Arvatakse, et valijad jälgivad valimislubaduste täitmist küll,” ütleb Saar. “Näiteks need inimesed, kes sõidavad iga päev Laagna tee pikendusel, hääletavad tõenäoliselt selle ehitamise taga seisnud erakonna poolt.”

Kumb on parem lubadus — ehitada valmis Põhjaväil või maksta kõigile peo peale 500 krooni? “Jalakäija jaoks on Põhjaväil täiesti abstraktne asi ja ega vist suur osa autojuhtegi ei tea täpselt, mis asi see on, 500 krooni aga on konkreetne asi,” ütleb Saar. “Inimesed hääletavad raha ja konkreetsete asjade poolt.”

Poliitikud: olulisemad lubadused on täidetud

Poliitikud kinnitavad ootuspäraselt, et olulisemad lubadused, mis sai 2002. aasta valimiste eel Tallinna kohta välja hüütud, on ka täidetud.

Respublikaanist Tallinna linnavolikogu liige Indrek Raudne vaidleb vastu väitele, et suur osa Res Publica valimislubadustest on Tallinnas täitmata. “Vastupidi, ka ise imestasime tagantjärele, et ühe aastaga on õnnestunud nii palju ära teha (Res Publica on Tallinnas võimul alates eelmise aasta sügisest — toim),” ütleb Raudne. “Opositsioonis olles õnnestus vaid paar asja korda saata ja sedagi vaid sellepärast, et üks kahest koalitsioonipartnerist oli sama meelt. Enamik ettepanekuid lükati lihtsalt tagasi.”

Ka keskerakondlasest Tallinna abilinnapea Jüri Ratase hinnangul on olulisemad asjad eelmiste valimiste eel lubatust täidetud. Ta toob välja sundüürnike küsimuse lahendamise, 5000 eluaseme programmi, teedeehitusega seotud lubadused, samuti toetustega seotud lubadused. “Muidugi on neid asju ka, mis oleksid võinud kiiremini liikuda — näiteks teedeehituse rahastamine peaks olema stabiilne ja ühistranspordiga seonduvad asjad ei ole linnas kindlasti veel korras,” lisab Ratas.

Praegu Tallinna valitsemisest kõrvale jäetud Reformierakonna Tallinna piirkonna juhataja Andrus Umboja hinnangul on erakond oma eelmiste valimislubaduste täitmise eest kindlalt seisnud.

Ta toob sarnaselt Ratasega välja teedeehituse, aga ka mootorsõidukimaksu kaotamise Tallinnas ja esimese iseseisvusaegse lasteaia ehitamise Tallinna.

Enamik erakondade lubadusi on täitmata või vaid osaliselt täidetud

Tallinna juhtimises osalenud erakondade peamised valimislubadused 2002. aasta kohalike valimiste eel Tallinnas

Res Publica valimislubadused

Aastaks 2004 ehitab kesklinna ümber tasuta valvega parklate vööndi. Seda pole, selle asemel laiendati kesklinna tasulise parkimise tsooni ning parkivad autod ummistavad nüüd tasulise tsooni taga tänavaääri ja hoove.

Ehitab välja rattateed. Rattateedeks nimetatakse Tallinnas muu hulgas asfaldile veetud jooni, mille taga siis jalgrattur peaks sõitma. N-ö päris jalgrattateid on ehitatud kolme aastaga 18,1 kilomeetrit, rahulikus tempos sõites läbib jalgrattur sellisse kilometraa˛i kolmveerand tunniga.

Ehitab kahe aastaga valmis. PõhjaväilaEi ole ehitatud.

Suurendab ühissõidukite arvu. Trolle ja tramme sõidab täna Tallinna trolli- ja trammiettevõtte andmeil linnas vähem ringi kui kolm aastat tagasi.

Sõlmib kokkuleppe riigiga, et reisisadamast läheb osa linna omandusse. Kokkulepet pole.

Arendab välja Paljassaare puhkepiirkonna ja kujundab Patarei piirkonnast kultuuri- ja hariduslinnaku koos promenaadi ja jalgrattateedega. Väljaarendamisest ei saa rääkida, alustatud on asjast rääkimise ja küsimuste arutamisega, piirkonna planeering on koostamisel.

Kaotab mootorsõidukimaksu. Kaotatud alates 2003. aastast.

Kiirendab detailplaneeringute menetlemist 6 kuuni. Detailplaneeringu menetlemine Tallinnas võtab aega 1,5–2 aastat.

Vähendab abilinnapeade arvu.Abilinnapeade arv ei ole muutunud, endiselt korraldab Tallinna asju lisaks linnapeale kuus abilinnapead.

Turvamees igas Tallinna koolis. Praktiliselt igas koolis on valvur. Linnavalitsusel puuduvad andmed, kui paljud Tallinna koolid on pidanud vajalikuks palgata veel lisaks turvamees või ostavad turvateenust, kuna see on koolijuhi korraldada.

Kõikide lasteasutuste juurde nn lamavad politseinikud. Ei ole, seda lubadust pole ka võimalik täita. Mismoodi kujutavad poliitikud ette “lamavate politseinike” paigaldamist Pärnu maanteele Inglise Kolled˛i juurde või Estonia puiesteele Tallinna Reaalkooli ette?

Linnaosadesse iga 35 000 elaniku kohta üks ujula või spordihall. Selle idee järgi peaks Tallinna olema rajatud 11 uut ujulat või spordihalli. Seda pole. Projektid iga linnaosa tarbeks on siiski valmis.

Teeb korda aastas 10 koolimaja. Pole tehtud.

Kahekordistab heade õpetajate palga. Pole tehtud.

Reformierakonna valimislubadused

Ehitab 2005. aastaks valmis Põhjaväila. Idee järgi peaks Põhjaväil ulatuma Russalka juurest Koplisse. Sellest on valmis vaid jupike sadama lähedal ning Tallinna linnavolikogu tänavu suvel vastu võetud määruse järgi peaks Põhjaväil valmima 2009–2010.

Toob tänavatele madalapõhjalised trammid. Madalapõhjalisi tramme sõidab Tallinnas tippajal 10, see on vaid kuuendik kõikidest trammidest.

Paljassaare sadama asemel arendab välja Katariina sadama, mille tulemusena tekib juurde 2000 töökohta. Asja on arutatud, tegudeni pole jõutud.

Kaotab mootorsõidukimaksu. Kaotatud alates 2003. aastast.

Detailplaneeringu menetlus ei kesta kauem kui 8 kuud. Tegelikult kestab detailplaneeringu menetlus Tallinnas parimal juhul 1,5 aastat, kuid võib minna ka 2 aastat.

Üldhariduskoolide haldamine antakse üle selleks loodud äriühingule (Riigi Kinnisvara). Vaid kuue Tallinna üldhariduskooli haldamine on antud üle Riigi Kinnisvara ASile.

Valgustab kõik tänavad, et vähendada kuritegevust. Valgustamata on 21 kilomeetrit Tallinna tänavaid. Et valgustada kõik Tallinna tänavad, on vaja investeerida 30–32 miljonit krooni.

Teeb erasektori abiga korda bussijaama, Balti jaama, linna sissesõiduteede piirirajatised. Balti jaam on osaliselt korda tehtud, kuid jaama kõrval asuvad maaliinibusside peatused on jätkuvalt kohad, kus korralik inimene end just mugavalt ei tunne.

Teeb hiljemalt 2005. aastaks Vabaduse väljakust korrastatud linnakeskuse. Vabaduse väljakul ei ole muutunud midagi peale sinna püstitatud Vabaduse kella, mis aeg-ajalt aega valesti näitab.

Koostöös riigiga renoveerib 5 aasta jooksul loomaaia. Renoveerimine käib.

Rajab kesklinnas taluturu ja rannatsoonis kalaturu. Taluturuks on raske nimetada ühte letti, mis asub Balti jaama turu kõrval. Kalaturust on räägitud aastaid, kuid selle loomisega pole veel ükski senistest linnavalitsustest hakkama saanud.

Rahastab linnaeelarvest kuni 2005. aastani vähemalt 3 uue ujula rajamist. Rajatud on Nõmme ujula.

Rajab aastatel 2003–2006 vähemalt 10 avatud noortekeskust. Avatud on kuus noortekeskust.

Toob juurde uusi avalikke raamatukogusid. 28. septembril 2005 avati uus raamatukogu Pääskülas, rohkem pole ehitatud.

Säilitab pensionäridele tasuta ühistranspordi. Seda õigust pole pensionäridelt ära võetud.

Keskerakonna valimislubadused

Ei tõsta järgmisel aastal ühistranspordi hindu. Selle valimislubaduse juurde võib Keskerakond teha linnukese “täidetud”, sest ühistranspordi hindu ei tõstetud kohe valimiste järel, küll aga 2004. aasta märtsis.

Jätab bussi-, trammi- ja trolliettevõtted linna omandisse. Täidetud.

Ehitab Rahu tee, Laagna tee pikenduse, Smuuli tee pikenduse Suur-Sõjamäel ja teeb Peterburi maanteel kapitaalremondi. Peterburi mnt kapitaalremonti pole tehtud, see on planeeritud korda teha aastaks 2013. Ülejäänud osa lubadusest on täidetud.

Nõuab ASilt Tallinna Vesi, et see ei tõstaks järgmisel aastal vee hinda. Nõudis küll ja valimislubadus sai täidetud, Tallinna Vesi ei tõstnud hinda järgmisel, 2003. aastal. Küll aga kerkis vee hind ligi 15% alates 2004. aastast. Praegu maksab vesi Tallinnas rohkem kui maailma kalleimates linnades.

Toetab väikeettevõtjaid stardikapitaliga. Ühekordset stardiabi võib saada kuni 100 000 krooni.

Rajab Paljassaarde linna sadama. Pole tehtud, asi on jätkuvalt idee faasis.

Suurendab küsitluste kaudu linnakodaniku osalust Tallinna juhtimises.Rahvaküsitlusi on tõesti toimunud. Küsitud on, mida Tallinna elanikud arvavad Harju tänava hoonestamisest, kas piirata alkoholimüüki ja kuhu panna vabadussammas. Näiteks vabadussamba asukoha küsitluses osales 5000 tallinlast.

Toob tarbijakaitse Tallinna tagasi. Arusaamatu valimislubadus, sest tarbijakaitse on Tallinnas kogu aeg olemas olnud. Praegu tegutseb Tallinna hinna- ja tarbijakaitseteenistus Tallinna ettevõtlusameti koosseisus.

Viib lõpule programmi “5000 eluaset Tallinnasse”. Lõpule viidud asi pole, vaid nüüd on seatud uueks eesmärgiks programm lõpetada 2007. aastaks.

Ehitab juba sel aastal (2002. aastal) 800 munitsipaalkorterit ja tagab 3500 sundüürnikule kolme aasta jooksul oma kodu. Munitsipaalkortereid on ehitatud ja renoveeritud, kuid nendes elab ka muud rahvast peale sundüürnike, kellele need idee järgi mõeldud olid. Lisaks on üür neis nii kallis, et elanikud seda hädavaevalt maksta jõuavad.

Ehitab Nõmme, Pirita, Kristiine ja Kakumäe kanalisatsioonitrassid. Umbes pool nendest piirkondadest on kaetud kanalisatsioonitrassidega.

Teeb korda koolide spordiväljakud ja piirdeaiad. Korda on tehtud 13 Tallinna kooli spordiväljakud, kusjuures 2003. aastal ei tehtud korda mitte ühtegi kooli juurde kuuluvat spordiväljakut. Korraliku piirdeaia on kolme aasta jooksul saanud 5 Tallinna kooli.

Avab Lasnamäe noortele huvikeskuse. Olemas.

Ehitab Männikule noorte vaba aja keskuse. Olemas.

Püstitab Lasnamäe nõlvale Gustav Ernesaksa kuju. Olemas.

500 krooni aastas igale pensionärile. Täidetud.

Toetab iga lapse sündi 5000 krooniga. Täidetud.

Loob Kopli ehituskooli baasil ametikooli oskustööliste koolitamiseks ja töötute ümberõppeks. Kopli ehituskooli ja Tallinna ehituskooli ühinemise kiitis heaks valitsus 2003. aasta alguses. Töötute ümberõpe käib.