Suurärimees Rein Kilk ütles, et valitsus on tänu kaunitele valimislubadustele üles ehitamas jätkusuutmatut tulevikustsenaariumi, mis toob oodatud euro ja heaoluühiskonna asemel eelarvedefitsiidi ning untsus riigi.

“Me saame ju kõik tegelikult aru, et eelarve ei täitu ja tuleb miinus. Kui me vaatame seda lugu eurole ülemineku kontekstis, on see praegu nibin-nabin piiri peal,” rääkis Kilk kustuvast väljavaatest järjekordsele euroga liitumisele.

Jutt ei ole Kilgi sõnul ainult otsesest rahalisest kasust, mis on siiski ka mõõdetav erinevate arvutuste põhjal umbes seitsmesaja miljoni krooniga. “Jutt käib eeskätt sellest, et euro on majanduse kvaliteedimärk. Sellega tunnistatakse meie majandus terveks ja küpseks üleeuroopalises mõttes,” ütles Kilk. Praegu sörgitakse Kilgi sõnul sündmustel sabas ning põhjendatakse vaid tagantjärele, miks läks nii, nagu alati.

Skanska EMV juhatuse esimehe ja juhi Olle Hormi sõnul on valitsuse retoorika euroteemadel praeguseni spekulatiivne ning konkreetseid tegevusi eesmärgini jõudmiseks pole näha. “Öeldakse: me läheme eurole üle 2007, me läheme üle 2011; me läheme üle siis, kui saatus või juhus mängib meile võimaluse kätte. Kas see ongi valitsuse strateegia, et loota Pauksoni ja tähtede seisu peale?” oli Horm pettunud.