Tartu Ülikoolil seisab lähiajal ees kohtutee, kui ta ei maksa tagasi VEBist kommertstegevuseks laenatud raha, ütles reedel VEBi võlanõudeõigust esindava offshore-firma Cleider Projects juht Dmitri Nikolajev.

Tartu Ülikool ei kavatse VEBile võlga tagasi maksta, sest pole kunagi kätte saanud ligi 16 miljoni krooni suurust laenu põhiosa, teatas ülikooli finantsdirektor Taimo Saan. “Ülikool ostis südamekirurgia keskusele varustuse oma raha eest, laenamata selleks VEBist,” ütles Saan.

Eelmisel aastal ligi 600 miljoni kroonise eelarvega Tartu Ülikooli ähvardaks laenu tasumine finantsraskustega.

Venemaalt laenatud raha laekus ülikoolile, mille eest osteti seadmed südamekirurgia keskusele ning kaks freespinki meditsiiniliste laserite tootmiseks, kinnitas samas professor Jüri Kärner, kes allkirjastas 1988. ja 1989. aastal Tartu Ülikooli rektorina VEBiga kolm laenulepingut.

Kümnete soomlaste elu õnnestunud südameoperatsiooniga päästnud tippkirurg Toomas Sulling alustas oma tähelendu rahvusvaheliselt tuntud kliiniku eesotsas kümmekond aastat tagasi, kui Tartu Ülikool laenas südamekirurgia keskusele Venemaa Välismajanduspangalt kahes osas 500 000 valuutarubla seadmete ja arstiriistade ostmiseks.

Moskva rahaga osteti läänest haigete operatsiooni eelse ja järgse jälgimise süsteemid ja erilised arstiriistad, mida toonases Nõukogude Liidus ei toodetud.

Väiksema laenuosa kasutamise arvestuse kohaselt kavatses ülikool 100 000 valuutarubla suuruse investeeringu abil kahe aasta jooksul teenida 770 500 valuutarubla, mis oli USD ekvivalendiks.