Pilk rahvusvahelistesse edetabelitesse näitab Putini Venemaa vähikäiku konkurentsivõime ja ärikliima indeksites, kasvanud on korruptsioon ja omandisuhete ebakindlus.

Aastast 2005 liigitab mõjukas demokraatia valvekoer Freedom House Venemaad mittevabade riikide sekka ning pühapäeval toimuvatele presidendivalimistele ei hakanud Euroopa juhtiv valimisi vaatlev organisatsioon OSCE oma liikmeid enam saatmagi.

See ei takista Putinil enesele kõrget hinnet panemast. “Olen peamised eesmärgid täitnud,” tõdes ametist lahkuv president nädalapäevad tagasi Riiginõukogus. “Meie suurim saavutus on stabiilsus,” ütles Putin ja visandas Venemaa tulevikuplaane juba aastani 2020. Viimasel suurel pressikonverentsil lubas Putin, et ta võimutüüri juurest niipea ei lahku.

Aastaid Putini nõunikuks olnud Andrei Illarionov, kes 2005. a detsembris protestiks autoritaarse kursi vastu ameti üles ütles, ei usu Putini protežee Dmitri Medvedevi presidendiks valimisest erilisi muutusi. Siin on tegemist “grupi inimeste, mitte ühe inimese ideoloogiaga,” väitis Illarionov läinud kuul BBC telesaates Hardtalk. Venemaad juhib korporatsioon, KGB taustaga “uus nomenklatuur”, kes on olulisemad tööstusharud koondanud riigi kätte ning loonud “rahvuslikud tšempionid” laeva- ja lennukitööstusest tuumaenergia ja nanotehnoloogiani välja.