Taastuvenergia Koja korraldatud säästvate energialahenduste tasuvuse koolitusel selgitati, mida tähendab tasuvusaeg ja millised põhilised tegurid seda mõjutavad.

Eesti Maaülikooli nooremteadur Priit Pikk selgitas, et säästvate energialahenduste tasuvusaeg näitab, kui pika ajaga taastuvenergia seadmetesse tehtud investeering energiatootmisega tagasi teenitakse.


„Tasuvusaega mõjutavad nii taastuvenergia lahenduse paigutuse suund kui ka näiteks kaldenurga valik,“sõnas Pikk, lisades, et näiteks lõuna suunda paigaldatud taastuvenergia lahenduse tasuvusaeg võib olla ligikaudu kuus aastat lühem kui ida suunda paigaldatud lahenduse oma. Kaldenurga optimeerimine mõjutab tasuvusaega omakorda kaks kuni neli aastat.

Taastuvenergia Koja teadus-ja arendustegevuse projektijuht ja mikrotootja Andres Meesak rõhutas, et tasuvusaega mõjutavad oluliselt ka majapidamise tarbimisharjumused ja energiatarbimise juhtimine. „Kõige kasulikum on ise toodetud energia tarbida ära koha peal ning sellest ülejääv osa müüa üldvõrku. Tarbimisharjumuste muutmine ja tarbimise juhtimine võib tasuvusaega lühendada mitme aasta võrra,“ lisas Meesak.

Meesak tõi esile kaks lihtsat meetodit, mis võimaldavad tasuvusaega arvutada:
1) lihttasuvuse arvutamiseks tuleb jagada tehtud investeering võrku müüdava energiatoodangust saadava summaga ehk oodatava aastase rahavooga või summaga, mis suudetakse omatoodetud energiaga kokku hoida võrreldes võrgust ostetud energiahinnaga.
2) paigaldise eeldatava toodangu omahinna arvutamiseks on kõige lihtsam liita paigaldise investeeringukulu hoolduskuluga ja see jagada omakorda jaama toodangu mahuga.

Taastuvenergia Koja projektijuhi hinnangul on Eestis kasulik olla mikrotootja, sest see võimaldab fikseerida majapidamise energiahinna 25-30. aastaks samal ajal kui elektrihind börsil ja võrgutasud ning riiklikud maksud võivad prognoosimatult tõusta.

„Lisaks tagab mikrotootmine suurema energiasõltumatuse, sest ise energiat tootes ei sõltu me tsentraalsest energiasüsteemist, vaid ainult taastuvatest energiaallikatest, mis teatavasti otsa ei lõppe,“ lisas Meesak.

Taastuvenergia Koja säästva energia koolitusprogrammi koostamist on toetanud Keskkonnainvesteeringute Keskus. Koolitusprogrammi kolmas koolitus „Energiasäästumeetmed hoonetes ja nende tasuvus“ toimub juba 11. novembril.