Siiani sai maksumärkide legaalsust kontrollida vaid maksu- ka tolliameti kodulehel. Uus SMS-süsteem on juba enam-vähem valmis, vaid mõned nüansid vajavad täpsustamist ning testimist. Lisaks maksumärkide kontrollile tekib ka võimalus küsida SMSi teel piirijärjekordade pikkust.

N-ö rahvakontrolliks tuleb SMSiga saata maksuameti vastavale numbrile kange napsu hologrammil leiduv kood. Süsteemi välja töötanud ASi WebMedia juht Taavi Kotka ütles, et SMSile saab vastuse kohe ja see sisaldab sama infot, mida praegu leiab maksu- ja tolliameti veebipäringust.

Illegaalse alkoholi kohta ootab maksuamet vihjet

“Kui alkohol on tarbimisse lähetatud, näidatakse vastuses ära toote nimi, maht ja kangus ning vihjetelefoni number juhuks, kui saadud info ja alkohol ei kattu,” rääkis Kotka. Kui aga saadud numbriga alkohol ei tohiks veel müügil olla, siis palutakse vihjetelefonil ühendust võtta.

“SMSi abil on lihtne kontrollida, kas tarbitakse legaalselt alkoholi,” kommenteeris uudislahendust projektijuht Kristiina Alas-Ervin. Kasutatakse Elisa pakutavat tehnilist lahendust.

Kahe SMS-teenuse eest tasub maksu- ja tolliamet telefonioperaatorile 800 krooni kuus. SMSi saatjal tuleb oma taskut kergendada 3 krooni võrra. Kuna SMS-kontrolli kasutuselevõtt oli üks osa alkoholi maksumärkide projektist, mahtusid arendustööd WebMedia võidetud riigihanke raamesse.

Eesti suurima viinatootja ASi Liviko juht Janek Kalvi polnud maksuameti uuest lahendusest rääkides kiitusega kitsi. “Toetan igati kontrolli tõhustamist ja tavainimeste kaasamist,” ütles Kalvi. “Arvan, et maksumärkide võltsimine ei tasu end enam ära.”

Võltsitud maksumärke veel leitud pole

Seni Eestis võltsitud maksumärke avastatud pole. Samuti pole leitud, et kasutatud maksumärke massiliselt salaalkoholile kleebitaks, ehkki turvasälkudeta hologramme sai üsna lihtsalt ümber tõsta.

Maksuameti andmetel ei võetud SMS-süsteemi väljaarendamiseks eeskuju mujal maailmas rakendatud sarnastest süsteemidest.

Kotka sõnul on WebMedia sarnaseid lahendusi tootnud ka varem, mistõttu tugineti eelkõige firmas leiduvale oskusteabele ja maksuameti valitud telekomiettevõtte nõuetele.

Et mullu oktoobris tabas sadu inimesi hauda viinud salaviinalaine Venemaad, töötab ka idanaaber praegu välja legaalse viina tuvastamise SMS-süsteemi. Gazeta.ru andmetel kasutatakse samalaadset süsteemi ka Tatarimaal.