Jäähokiliidu president Priit Vilba ajab aastaid asju, et endisele lastestaadionile Suur-Ameerika 14 tuleks lastele korralik jäähall. Selleks loodi 2002. aastal sihtasutus Lastestaadioni Jäähall.

Jäähall muutus väiksemaks ja hotell suuremaks

Jäähokiliidul endal investeeringuks raha ei olnud ja linna osalusele polnud loota. 2004. aastal lõi Vilba käed investeerimisgrupiga Metro, mille omanikud on Arle Mölder, Sulo Nigul ja Mart Habakuk. Nigul ja Mölder tegid mullu Keskerakonnale ka annetusi, kumbki 37 500 krooni. Samal aastal ja sama summa annetasid nad koos Mart Habakukega Reformierakonnale.

Mehed asutasid 2004. aastal firma Suur Ameerika Jäähalli OÜ, kus lisaks neile on osanik ka Estonian Business School. Staadion lammutati ja kaevati auk. Siis hakkasid asjad venima. Praegu laiub seal kõrge rohelise plekktara taga punaka liivaga tühermaa.

Kui Metro mehed hakkasid 2006. aasta alguses linnalt ehitusluba taotlema, selgus, et nende projektis oli jäähall muutunud kitsamaks ja teenindav maja suuremaks. Ruumi jäi 7700 ruutmeetrisel maa-alal väheks ja linnale see ei sobinud. “Tekkis vaidlus, kas linnal on üldse sellist treeninghalli vaja,” rääkis linnaplaneerimisameti jurist Raul Keba.

Investorid esitasid kavandeid edasi. Jäähalli teenindavale majale oli rohkem korruseid tekkinud, majutus oli 60 inimesele. Arendaja ei varjanud, et oleks maja kasutanud ka turistide majutamiseks, et jäähall end ära tasuks.

Tallinn muutis meelt ja lubas suuremat projekti

2006. aasta jaanuaris keeldus linn ehitusloast. Lastestaadioni Jäähalli SA andis linna kohtusse. Kaks istungit toimus sel aastal ära, kuid kolmanda ajaks, mis pidi olema 1. novembril, oli linn meelt muutnud.

Pooled asusid läbi rääkima uue detailplaneeringu kehtestamise üle, kuhu mahuks nii suurem jäähall, tribüün kui kui ka muu äriotstarbeline hoonestus, milleks pakuti suuremat hotelli.

Investor tahab seitsmekorruselist hotelli

Kuna uued objektid ei mahtunud hästi ära, oli linn valmis muutma hoonestusõiguse tingimusi krundil.

Maa kuulub seal linnale, kes on selle 50 aastaks Lastestaadioni Jäähalli SA-le rendile andnud. Sihtasutus omakorda on maa ärimeestele rentinud. Hoonestusõiguse tasu linnale on 83 000 krooni aastas.

“Kuna lastestaadioni omadel raha ei ole, siis maksame tasu ikkagi meie,” täpsustas Sulo Nigul.

Tema sõnul läheks jäähalli ja hotelli ehitus maksma üle 100 miljoni krooni. Hotell võiks tulla seitsmekorruseline. “Mida rohkem saab teha muud, seda uhkem tuleb jäähall,” tõdes Nigul.

Tallinna linnaplaneerimise ameti juristi Raul Keba sõnul on linna huvi täies mõõdus jäähall. “Kas seal on majutus sajale või vähemale inimesele, pole nii oluline. Pigem teha asi nii, et jäähall end ise ära majandaks.”

Kui kõik laabub protestideta, on hiljemalt aasta pärast detailplaneering kehtestatud.

Linn toetab infrastruktuuri väljaehitamist

Linna toetusele saab laste jäähall ikkagi loota. 2002 lepiti kokku, et linn ehitab krundile 7 mln krooni eest teid, tänavavalgustust ja muid infrastruktuuri elemente.

Lisaks hakkab linn 2 mln krooniga aastas toetama seal laste treeninguid. Sulo Nigul andis mõista, et ka selle summa muutmise üle võivad vestlused alata.

Teine jäähotell lebab lauasahtlis

Tallinna teises servas, Rocca al Mares Premia jäähallis, plaanib teine äriseltskond samuti uut jääsaali ja kaheksakorruselist hotelli, kuid investori puudusel projekt seisab.

Premia jäähalli juhataja Rein Sokk sõnas konkurentide plaani kohta, et seal on algusest peale olnud huvi magusas kohas maa ja hotelli vastu. “Ütlen 90% kindlusega, et mingit jäähalli sinna üldse ei tulegi,” ennustas ta. “Nad on linnal nagu takjas riide küljes ja linn tegi ausalt öeldes vea, et andis hea krundi poolmuidu käest. Nüüd päästab, mis päästa annab.”

Premiale kehtestati märtsis detailplaneering uue jäähalli ja hotelli kohta. Ehitusluba pole taotlema hakatud, sest Andres Kogerile, Tiina Mõisale ja Maire Armile kuuluv jäähall otsib investoreid. “Erainvestor üksi sellist asja ehitama ei hakka, see on hullumeelsus. Mujal käivad need asjad linna toel,” rääkis Sokk.

Tallinna linnal pole praegu isu projekti tulla ja nii ongi see lauasahtlis. Tema sõnul võib olukord soodsaks minna, kui Tallinna linnahall järgmisel sügisel suletakse ja sealt jäähall kaob.

Paari aasta pärast jääb Ülemiste Cityle jalgu ka Jeti jäähall.

Kommentaar

Priit Vilba

Ütlen ausalt, et alguses ei mõelnud ma jäähalli juurde hotelli.

Äärmisel juhul oleks võinud olla hosteli tüüpi neljakohaliste tubadega majutuskoht noortele, lisaks muud abiruumid. Kuna aga linn ei osale jäähalli ehituses, oli vaja investor mujalt otsida. Ja loogiline, et investor tahab kasumit teenida.

Mujal maailmas siiski on jäähallid koos hotellidega. Praegu olen linna käitumisega rahul, ainult tempo võiks veel kiirem olla.

Tegelikult oli kunagine abilinnapea Margus Allikmaa see, kes mulle soovitas: otsige mingi ärifunktsioon jäähallile juurde, muidu ei mängi välja.

Nii tehtigi.

TAUST

• Sulo Niguli ja Arle Mölderi plaanidega seoses astus kevadel tagasi Jõelähtme valla võimuliit. Meestel oli plaanis 3,5 km mereäärsele maale eramuid ehitada, kuid võimuliit pööras detailplaneeringut menetledes tülli. Ärimehed olid maa omandanud aastaid tagasi 11,8 mln kr eest ja vallale maksmise tähtaeg saabub alles 2011. aastal. Detailplaneering on töös siiani.

• Arle Mölder sai kuulsaks 1990ndate lõpus Hüvitusfondi juhina. Kohus määras talle 2004. aastal ametiseisundi kuritarvitamise eest aastase vanglakaristuse tingimisi.

MIS ON MIS

Metro Capital Management

• on Sulo Nigulile, Mart Habakukele ja Arle Mölderile kuuluv varahaldusettevõte, millel on kinnisvarainvesteeringuid Eestis, Lätis ja Venemaal.

• Eestis oli viimane Metroga seotud uudis Viru väljak 2 pedagoogikaülikooli endise hoone asemele kõrge hotelli ehitamine, kus muinsuskaitse nõukogu andis neile järele maja kõrguse ja olemasoleva hoone fassaadi säilitamise asjus.

• Teistest suurematest projektidest on ettevõttel käsil näiteks elamu- ja büroopindade arendus mahus 150 000 m2 Riia äärelinnas Jurmalasse viiva tee ääres. ’