Juba Valga maavanema Georg Trašanovi ning GoBusi juhtide pistiseskandaali avalikukstulemise ajal liikus info, et GoBusi ühe omaniku Aivo Pärna kinnipidamine annab uurijatele võimaluse palju suurema kala püüdmiseks. Pärn soovitakse üle kuulata seoses tema firma ning keskkonnaministeeriumi vahelise Tallinnas asuva Rävala 8 kinnistu müügitehinguga.

Möödus seitse nädalat ning eile avalikustas Villu Reiljani advokaat Tarmo Sild, et Pärna kahtlustataksegi nõustumises anda Reiljanile pistist, mida olevat küsitud advokaadi kaudu. Toonane keskkonnaminister pidi vastuteeneks Pärna firmale tegema selle eest Rävala 8 kinnistu müügimenetluses soodsaid otsuseid. Pärn ise eile kommentaari anda ei soovinud, öeldes, et tahab enne advokaatidega konsulteerida.

“Kui mul on vaja järgmine kord PR-teenust, siis tellin selle advokaat Sillalt,” kommenteeris GoGrupi üks omanikest Tiit Pruuli eile.

Rahvaliit küsis bussifirmalt toetust

Pruuli sõnul küsiti advokaat Silla kaudu umbes poolteist aastat tagasi GoBusilt Rahvaliidule toetust. “Summa suurust ei mäleta, aga see oli nii suur, et arutasime seda omanike tasemel ja leidsime, et ei ole mingisugust põhjust raha anda.”

Sel ajal oli Rävala 8 müügiprotsess veel pooleli.

Reiljani kinnitusel teda selle asjaga seoses üle kuulatud ei ole. Küll on tema sõnul piinlik, et jõustruktuurid hakkavad advokaatidele survet avaldama, viidates, et pistist olevat küsitud advokaadi vahendusel.

Reiljan näeb asjade käigus surveavaldust

“Käekiri on ju näha — kõigepealt maad, siis korterid, nüüd krundid ja autod,” nägi Reiljan surveavaldamist ka asjade järjest avalikuks tulemise viisis.

“Mul pole aimugi, mis summadest jutt käib,” väitis Reiljan, kui küsisin pistisesumma suuruse kohta.

Müüki korraldanud endine keskkonnaministeeriumi haldusosakonna juhataja kt Tiit Tamm ütles, et teda on tunnistajana üle kuulatud. Küsimusele, kas kinnistu müügi ajal oli tunda Villu Reiljani huvi müügiprotsessi vastu, vastas Tamm, et ei saa sellele vastata, sest on andnud allkirja sellist infot mitte avalikustada.

Nii Reiljan kui ka Tamm kinnitasid, et riik tehingust mingit kahju ei saanud, rõhutades, et riik teenis kokku 443 miljonit krooni.

Pistise andmisele kaasaaitamine

GoBusi endine nõukogu esimees Aivo Pärn tunnistati tänavu oktoobris kahtlustatavaks altkäemaksuandmisele kaasaaitamises.

Kaitsepolitsei esitas oktoobris kahtlustuse Valga maavanemale Georg Trašanovile altkäemaksu korduvas võtmises ja GoBusi endisele juhatuse liikmele Kalle Murule altkäemaksu korduvas andmises.

Lisaks Pärnale kahtlustatakse altkäemaksu andmisele kaasa aitamises ka GoBusi juhatuse endist liiget Valter Keisi. GoBus võitis veebruaris Otepää piirkonna bussiliinide riigihanke hinnaga 11,36 miljonit krooni, kuigi pakkumisel oli kõrgeim hind 16,5 miljonit. Pärnale kuulub viiendik GoBusist.

Maavahetus asjasse ei puutu
Lavly Lepp
riigiprokuratuuri juhtivprokurör

2006. aasta suvel on tõesti alustatud kriminaalmenetlust Rävala 8 maja müügiga seotud võimalike kuritegudega. See on nn maadevahetuse kriminaalmenetlusest eraldi seisev asi ja nende omavaheline seostamine on põhjendamatu.

Prokuratuuri jaoks on olnud üllatavad eilsed avaldused, kuivõrd käesoleval hetkel ei ole nimetatud advokaadil menetluslikku puutumust Rävala 8 maja müügiga seotud kriminaalasjaga, samas on tema avaldused sisaldanud informatsiooni, mida ei ole väljastanud kindlasti õiguskaitseasutused ega meie andmetel ka kahtlustatav.

Õiguskaitseasutused ei ole nimetatud kaitsjale ega ka muudele kolmandatele menetlusvälistele isikutele kriminaalmenetluslikku informatsiooni väljastanud.

Prokuratuur peab vajalikuks märkida, et liigne informatsiooni väljastamine kriminaalmenetluse puhul võib kahjustada nii kahtlustatavat, kriminaalmenetlust kui ka kolmandaid isikuid.

KRONOLOOGIA

* Äripartnerid võitlesid Rävala 8 kinnistu eest Keskkonnaministeerium pani mullu mais müüki Rävala 8 kinnistu, korraldades selleks enampakkumise. Hoones on 16 656 ruutmeetrit kasulikku pinda. Objekti alghind oli 315 miljonit krooni.
* Osales 33 soovijat, kelle hulgast keskkonnaminister Villu Reiljan tunnistas 12. juulil parimaks pakkumiseks Marcel Vihmannile ja Tiit Pruulile kuuluva OÜ RealWAY (426 mln kr), paremuselt teiseks Aivo Pärna ASi Wipestrex Grupp (420 mln kr), paremuselt kolmandaks Wipestrex Grupi (380 mln kr) koos parandatud lisatingimusega ning paremuselt neljandaks ASi BPTO Peterburi OÜ (325 mln kr).
* Võitjaks tunnistati RealWAY, kes vaidlustas 28. juulil Tallinna halduskohtus valikpakkumise tulemused, sh iseenda võitjaks tunnistamise, ning taotles müügi keelamist ja õiguskaitset sunniviisilise asja omandamise eest.
* Müügilepingu tingimuste läbirääkimiste käigus esitas teise pakkumise üksnes AS Wipestrex Grupp hinnaga 380 miljonit krooni, seejuures pakuti hoonet kasutavate riigiasutuste üüritingimuste säilitamist ühe aasta asemel viieks aastaks, mis keskkonnaministeeriumile sobis.
* 31. augustil sõlmisid keskkonnaministeerium ja Wipestrex Grupp Rävala pst 8 kinnistu ostu-müügilepingu.
* RealWAY ostis hiljem Wipestrexilt kinnistu 441 miljoni krooniga. “Meie huvi kinnistu omandamise vastu on olnud püsiv, nüüd olime sunnitud ostma kinnistu Wipestrex Grupilt oluliselt kõrgema hinnaga,” kommenteeris toona GoGrupi ning RealWAY juhataja Aare Kilp.

TAUST

* Reiljanil juba üks kahtlustus pistisevõtmises olemas 16. oktoobril esitas prokuratuur Villu Reiljanile kahtlustuse altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse üks episood on seotud Talleksi omaniku ja maadevahetustehingute osalise Andres Sarriga.
* Päev varem ehitusfirmale Merko ja selle omanikule Toomas Annusele esitatud altkäemaksuandmise kahtlustuste hulgas on ka lubadus anda Reiljanile osalus Annusega seotud firmas.