“Segased ja problemaatilised,” ütleb kunstiteadlane ja autorite ühingu liige Hanno Soans ühingu rahaasju kommenteerides. “Kõik saavad aru, et see ühing neid petab, aga energiat selle asjaga tegelemiseks vaevalt et leidub.”

Kunstnik Mall Nukke astus EAÜst sel kevadel välja, sest ühingu esindusleping oli tema jaoks ahistav. Nimelt tõttas ühing kohe, kui kuskil väljaandes ilmus mõni Nukke teose repro, väljaandelt autoritasu sisse kasseerima. Kunstnik nägi aga hea meelega, et tema teostest saavad aimu ka inimesed, kes muidu ehk näitustel ei käigi. “Mina ei saanud enam midagi otsustada, kelle käest nad võtavad tasu, kelle käest mitte,” räägib Nukke. “Minu jaoks oli autoritasust olulisem just reklaam, mida ajakirjad, ajalehed või muud väljaanded minu teoste pilte avaldades mulle tegid.”

Nukke räägib, et ta sai ka mingeid rahasummasid, kuid tal polnud õrna aimugi, kui palju ühing küsis väljaande käest, kus Nukke pildid ilmusid. “Tegelikult makstakse autoritasusid üsna meelsasti ka siis, kui sa EAÜ liige pole,” lisab Nukke. “Tuleb lihtsalt küsida.”

Seevastu ansambli Justament liige Jaan Elgula on ühinguga rahul, kuigi rahajagamise süsteemist ei saa temagi aru. “Olin täitsa šokis, kui nad mulle raha üle kandsid,” kirjeldab Elgula. “Nagu maast leitud raha.”