“Hädavajaliku asja vahendajast on kaubandus muutumas suhtluskohaks. Paljudele ka enesenäitamise ja vaatamise kohaks,” räägib Viru Keskuse juht Ants Vasar sügisel. Vasaral oli õigus, vähemalt osaliselt — Eesti edukaim kaubanduskeskus on tõesti suhtlemise koht, seda küll lastele ja noortele.

Õhtuti Viru Keskuses jalutades, ajal, mil koolitunnid on läbi, võib seal näha kooliealiste noorte gruppe. Tihtipeale on nad mõne pingi ümber kogunenud või seisavad väljapääsude juures, räägivad omavahel ja mõnikord togivad üksteist.

Ühte sellisesse gruppi kuulub Carmen, kes käib Viru Keskuses peaaegu iga päev. Carmen on seal selleks, et kohtuda sõpradega ning nendega aega veeta ja kuna väljas on külm ning keskus asub mugavalt kesklinnas, on seal hea olla. Tüdruk arvab, et nad ei tee seal olles midagi halba ega sega eriti kedagi, kuigi mõnikord, kui juhtuvad koridori keskel pundis seisma või mõne poes ees natuke kõvemini rääkima, tuleb müüja välja nendega pahandama.

Viru Keskuses asuvate poodide juhatajad väidavad, et kuigi probleem sinna kogunevate noortekampade näol on olemas, ei sega see nende üldist äri ega peleta kliente eemale. “Natuke halb on küll vaadata, kuidas nad poe vastas pinkidel istudes omavahel amelevad,” ütleb üks Monton riidekaupluse müüjatest.

Tiimari poe juhataja räägib, et enim on probleeme eakamatel inimestel, kes nii vaba käitumisega harjunud pole, kuid kes oma oste sellepärast siiski pooleli ei jäta.

Esimesel korrusel asuva pakkimiskoha juhataja räägib, et noored teavad, millised müüjad neil mujale minna paluvad ning millised midagi öelda ei julge. “Olen neile korduvalt öelnud, et nad siia ei koguneks,” ütleb juhataja. Noored kogunevad just tema tegutsemiskoha ette ning see muudab klientidel järjekorras seismise raskeks ning koridoris liiklemise ebamugavaks. “Inimesed peavad nende vahelt läbi pugema,” selgitab juhataja.

Ka ostjaid segab see, et nad peavad noorte keskelt läbi pääsemiseks trügima, kuid muidu ei näe nad noorte kogunemises midagi halba. “Eks me kõik oleme kord noored olnud,” ütleb üks külastaja, kes oma tütrega seal jalutamas oli. Ühe toiduosakonnast tulnud külastaja arvates on Viru Keskus hea koht noorte jaoks, kuna seal on soe olla.

Noorte üheks lemmikkohaks on kujunenud Tammsaare pargi poolne sissekäik, kus nad kogenedes suitsetavad ning mõnikord ka alkoholi pruugivad. Sissekäigu lähedal asuva restorani Amarillo juhataja Elena Natole räägib, et kui näeb lapsi suitsetamas, siis reeglina ta politseid ei kutsu, kuna see pole lahendus. Restoranis aga ta alaealistel suitsetada ei luba. Natole rääkis ka, et noored tulevad mõnikord mitmekesi, istuvad laua taha ja tellivad kamba peale midagi odavat. “Ma ei lase kümnel noorel ühe Fanta ümber istuda,” ütleb Natole. Enamasti paluvad restorani töötajad noortel viisakalt lahkuda, mida nad ka teevad.

Viru Keskuses asuvate poodide töötajate sõnul võib kliente eemale peletada see, kui noorukid kaklema lähevad, mida siiski väga tihti ei juhtu.

Kesklinna politseiosakonna ülemkomissari Tarmo Miilitsa sõnul ei käi Viru Keskuses ainult kesklinna noored, vaid ka Lasnamäelt, Mustamäelt ning mõned tulevad väljastpoolt Tallinnagi.

“Meie jaoks on tähtis see, et see piirkond ei saaks noorte jaoks enam atraktiivsemaks, kui juba on,” räägib Miilits. Seetõttu ei tohi Viru Keskuse lähedusse rajada ühtegi noorteasutust, näiteks noortekeskust või rulaparki. Miilitsa sõnul on Viru Keskuse juhtide, politsei ja turvafirmaga toimunud kaks ümarlauda, kus arutati ka noorteprobleemi. On kokku­lepe, et turvafirma rakendab väärtegude suhtes nulltolerantsi.

ASi Falck suhetekorraldaja Andres Puttingi sõnul ei ole probleemiks eriti kaklused ega vargused, vaid pigem see, et noored kõik istekohad hõivavad. “Sageli on vanematel inimestel raskusi puhkamiseks istekoha leidmisel,” sõnab Putting. Tema arvates ei saa öelda, et kõik noored on korrarikkujad ja et neid tuleks kuidagi teistmoodi käsitleda.

Ometi plaanib Tallinna kesk­linna halduskogu esimees Rain Veetõusme sõnul kevadel keskusesse väljasõiduistungi teha, kohtuda juhtidega ja politsei esindajatega, et olukorraga tutvuda.

Noored ise arvavad, et istumiskohti peaks Viru Keskuses rohkem olema. Paljud istepingid on nende sõnul ära korjatud, sest ei taheta, et noored seal istuksid. Samuti ei meeldi paljudele noortele Viru Keskuse muusikavalik, mis peaks praeguse igava asemel rohkem noortepärane olema.