Põhja ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Lauri Aasmann saatis kolmapäeval kohtusse kriminaalasja, milles sõlmis lihtmenetluse kokkuleppe konkurentsiseadust rikkunud V&K Holdinguga. See on esimene kord, kui konkurentsiõigust puudutav kriminaalasi leiab kohtuliku lahendi. Kui Tallinna linnakohus kokkuleppe kinnitab, saab V&K Holding rahalise karistuse 250 000 krooni.

V&K Holdingut süüdistati selles, et olles 2003. aastal Eestis video- ning DVD-filmide jae- ja hulgimüügi turgu valitsev ettevõtja, keeldus ta põhjendamatult oma toodangu müümisest, kuritarvitades sellega oma seisundit. Lisaks nõudis V&K Holding oma äripartneritelt filmide müügi- ja laenutushindade tõstmist samale tasemele enda müügi- ja laenutushindadega ning seadis selle nõude täitmise eeltingimuseks ettevõtte kaubaga varustamisel. Veel rikkus V&K Holding kaubaturu jagamise keeldu, sõlmides Leedu ettevõttega UAB Garsu Pasaulis kokkuleppe, millega jagati nimetatud kahe vahel videofilmide levitamise turud Eestis ja Leedus.

Ivar Vendelin suhtus karistusse rahulikult ja pidas seda koolirahaks. “Firma laienedes ei kooskõlastanud me kõiki oma ettevõtmisi juristidega,” ütles ta. “Siit ka vead, mida me ise tunnistame. Oleme esimene ettevõte, kelle juhtumit muutunud konkurentsiseaduse järgi käsitleti. Sätete erinev tõlgendamine tekkiski sellest, et asi on uus.”

V&K Holdingu vastu kaebuse esitanud OÜ Videoclub juhatuse liige Allan Allikas tõdes, et V&K Holding oli keeldunud neile filme müümast. “Hetkel meil V&K Holdingu vastu pretensioone ei ole, nad müüvad meile filme tavalise turuhinnaga. Ehkki sellekohast lepingut ei ole meil seni sõlmitud,” selgitas Allikas.