Leivateoks osta ökopoest või turult täisterarukkijahu, esimeseks korraks kulub vähemalt 2 kg. Võlusõnaks on „mahe“. Lisada võib rukkilinnasejahu, mis annab leivale tumedust ja lõhna. Kukeseeni kulub 500 g, sibulat kolm tükki. Mõnus taluvõi käib leivateo juurde, sellega määrida nii leivavorm kui ka sooja leiva käär. Leivateol kasutada rafineerimat suhkrut ja meresoola.

Pane anumasse juuretis (3 spl), lisa 1, 5 l käesooja vett ja 750 g rukkijahu. Sega kergelt läbi ja pane soojemasse kohta seisma. Hapenda tainast 10-12 t. Kui kausis on tekkinud mõnus vaht ja saadus maitseb hapukalt, siis juuretis toimib. Sega juurde 250 g jahu ja pane kõrvale 3 spl järgmiseks leivateoks. Juuretist hoia külmikus karbis või purgis. Pane taignasse veel ca 800 g jahu, 6 tl soola, 200 ml suhkrut, 3 spl rukkilinnasejahu, sõtku hoolega. Käsi kasta sooja vette, siis ei jää tainas käe külge. Haki kolm sibulat ja kuumuta pannil võis klaasjaks, lisa hakitud kukeseened, prae kergelt läbi. Veel näputäis soola ja lase segul jahtuda. NB! Kuuma segu ei tohi taignasse panna!

Sega kukeseenesegu taignasse. Määri kolm 26 cm pikkust vormi võiga. Pane segu vormi 3/4 ulatuses, silu märja käega ja tee mõned augukesed sõrmega sisse.

Leivad peavad kerkima soojas kohas kuni 3 tundi. Kui augukesed on peaaegu täis kerkinud, siis võib leivad ahju panna. Elektriahjus keera temperatuur 200 peale ja lülita sisse nii alt- kui ka pealtkuumus. Leivad küpsevad täpselt 1 tunni. Kalla leivad vormist välja ja tõmba märja käega üle, siis ei jää koorik liiga kõva, pane käterätiku alla jahtuma. Sööma võiks hakata tunni pärast.

Jätku leiba!

Allikas: Matka Eestis OÜ leivameister Ilvi Pere