Ehkki Tallinnas valimised võitnud Keskerakonna peasekretär Kadri Must kinnitas eile, et aeg on praegu maha võetud ja koalitsioonipartneri otsimisega ei kiirustata, olid Äripäevaga vestelnud kümned poliitikud ja ärimehed seda meelt, et Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioon Tallinnas ikkagi tõenäoliselt tuleb. Reformierakonna väiteid, nagu ei kiirustaks nad võitjaerakonna nooremaks vennaks hakkama ning Keskerakond peaks oma valijatele antud lubadused üksi täitma, peeti pigem oma hinna üleskruttimiseks.

“Keskerakond kindlasti tahab partnerit, üksi on tal Tallinnas väga nõrk positsioon,” ütles Isamaaliidu juhatuse liige Mart Laar. “Reformierakonna hind on ilmselt järeleandmised või kokkulepped Toompeal.”

Ka mitmed teised poliitikud avaldasid arvamust, et koalitsioonilepped Eesti suuremates linnades on valitsuse tasandil juba ära otsustatud ning näiteks Reformierakonna partnerluse eest Tallinnas lubab Keskerakond jällegi Tartus nii mõnestki nõudmisest loobuda.

Ettevõtjad tuleviku suhtes rahulikud Tallinn

Meelis Milder, Baltika tegevjuht Mul on raskusi erakondade programmide eristamisega, et mis on Tallinnale kasulik ja mis mitte. Lubadused ja see, mis tegelikult juhtuma hakkab, on tihtipeale erinevad asjad, eriti koalitsioonide puhul. Aga Edgar Savisaar on Tallinnale kahtlemata üks paremaid võimalikke linnapeasid.

Heldur Meerits, Hansapanga asutaja, Novo Kinnisvarainvesteeringute OÜ juhatuse liige
Eks peab selle mõttega natuke harjuma. Väga ette ei mõelnud, mis need numbrid tulla võivad, seetõttu oli tulemus natuke üllatav küll. Aga oluline on, millised mõjud on pikaajalised.

Viktor Siilats, Info-Auto omanik
Mul ükskõik, mind see ei puuduta, kas Tallinnas tegutseb Keskerakond üksi või kellegagi koos. Mind poliitika ei huvita, minu elu läheb ikka edasi.

Tartu

Arvo Kivikas, Ilves-Extra nõukogu esimees
Reformierakond andis nendel valimistel veidi tagasi, aga puudus ka nii särav isiksus nagu Ansip. Rahul olen. Koalitsioonist — ma ei pea ühtegi varianti halvaks, kui asjad käivad Reformierakonna juhtimise all. Olen rahulik ja usun, et asjad lähevad hästi.

Juhan Kolk, Alexela Oili nõukogu liige
Ettevõtjana arvan, et iga koalitsioon, mis suudab järgmiste valimisteni püsida, on hea, minul eelistusi pole. Ehkki eelmine koalitsioon Keskerakonnaga on juba sisse töötatud ja selle muutmine võtaks jälle aega harjumiseks.

Tarmo Noop, A. Le Coqi juhataja
Mulle kui Reformierakonna asutajaliikmele tulemused muidugi väga meeldivad. Koalitsiooni osas pole erilist vahet, kas liitu minnakse Keskerakonna või Isamaaga. Ettevõtja õigused on kaitstud, kui Reformierakond on koalitsioonis juhtiv jõud.

Pärnu

Veljo Vettik, Port Arturi üks omanikke
Eks Kesk ja Reform olid enne ka võimul koos, need on suhted rohkem isiklikul tasapinnal kui programmide sarnasusel. Riigi tasandil peaks ka rohkem koostööd tegema — Pärnumaa on seni toetuste ja investeeringute osas vaeslapse rolli jäänud.

Rein Kilk, Transcom Vara ASi nõukogu liige
Üllatusi polnud ja kulmu kergitada pole põhjust. Põhiliselt loodan, et Pärnu saaks stabiilse linnavalitsuse, viimasel ajal on iga aasta uus linnapea olnud ja loomulikult see tekitab närvilisust.

Raivo Tammeleht, Baltic Packi juhataja
Linnavalitsused vahetuvad nii sageli, et ei saagi kellegi peale näpuga näidata, et see on nüüd tema tegemise või tegematajätmise süü. Mina kui ettevõtja olen apoliitiline ja seni, kuni maksupoliitika näitab langustendentsi, olen rahul.