Sel nädalal saadab Riigi Kinnisvara AS (RKAS) välja hankedokumendid neljale suuremale ehitusfirmale — Merko Ehitusele, Skanska EMV-le, YIT-le ja Eesti Ehitusele.

Ottis kinnitas, et 400 miljoni kroonisel Viru vangla ehitamise riigihankel soovis osaleda veel mitu ettevõtet, kuid RKASi nõukogu esimehe Kalev Kallo isiklik sekkumine sundis juhatuses juba kinnitatud riigihanke tingimusi muutma ja osalejate ringi piirama. Nõukogu otsusega lisati tingimustesse nõue, et hankel osaleva firma käive peab viimase kolme aasta jooksul kokku olema vähemalt 1,8 miljardit krooni, seejuures mitte ühelgi aastal vähem kui 400 miljonit. Sellele tingimusele vastabki Eestis vaid neli loetletud ehitusettevõtet.

Ottise sõnul kinnitab ehitushangete tingimused tavaliselt juhatus ning käibekriteeriumit seada plaanis ei olnud, kuna see tekitab võimaluse hange kergesti vaidlustada.

“Ehitaja majanduslikku seisundit oleksime hinnanud aga nii, et meie ettemaksete asemel oleks firma ise kaasfinantseerija leidnud. Ja kes oleks parem ettevõtte majandusliku võimekuse hindaja kui mitte pank,” põhjendas ta.