Terase hind maailmaturul on aasta algusest langenud üle 30 protsendi ja püsib viimased kuud 385 dollaril (5055 Eesti krooni) tonni eest. Eile teatas statistikaamet tööstustoodangu tootjahinnaindeksi vaid 0,7 protsendi suurusest tõusust ja tõi selle üheks põhjuseks just hindade languse metalli ja metalltoodete tootmises. Maailmaturu mõju nii suures osas meile siiski ei ulatu.

“Terase hind on langenud küll, aga oluliselt pole see meid mõjutanud,” ütles väiketanklaid ja terasmahuteid tootva Ecotanci juhataja Mart Luig. “Me saame tooraine odavamalt kätte, aga kütusehindade tõusu tõttu sööb metalli transport Tallinnast Sauele võidu ära.”

Maru Metall on vältinud tarnijatega pikaajaliste lepingute sõlmimist ja ostab terast vastavalt käsil olevale projektile. Ettevõtte juhataja Lembit Pulk nentis, et kuigi nad saavad toorme veidi odavamalt kätte, see toodangu lõpphinnas siiski ei kajastu. “Ma ei näe, et keegi hakkaks hindasid alla laskma,” rääkis ta. “Aga marginaalid võiksid tõusta küll.”

SRC Laevaremondi juhatuse esimehe Hannes Lilpi sõnul võib terase hinna languse positiivse mõjuna välja tuua tootmismahtude suurenemise, sest kliendid teevad nüüd otsuseid julgemalt. Aga kasumlikumaks pole tootmine läinud. “Konkurents ja surve hinnale on väga suur,” lausus ta. “Lisaks on muud kulud kasvanud.”