Eesti suurematest mööblitootjatest on Saksamaal aastaid oma kaubamärgi all elukondlikku mööblit müünud Tarmeko. Aasta tagasi hakkas Viisnurk müüma Saksa jaekauplustele männipuidust mööblit Skano kaubamärgi all. Oma kaubamärgi all ekspordib toodangut veel Standard, mis müüb büroomööblit Skandinaavia turule kataloogifirma Kontor Lagret kaudu.

Suwemi turundusjuhi ja ühe omaniku Viljar Repi kinnitusel käib praegu ettevalmistus lepingu sõlmimiseks suurkliendiga Saksamaal, kellel on umbes 3000 kauplust. Esimesi samme otse Saksamaa turule minekuks astus Suwem veebruari lõpus, kui palkas Saksamaal kohaliku müügimehe.

“Tahame oma kauba eest rohkem raha teenida,” põhjendas Repp, miks nad üritavad toodangut müüa otse, mitte läbi vahendaja. “Teiseks annab see kindlustunde tuleviku suhtes, sest vahendaja võib leida meie asemele odavama tootja näiteks Hiinast.”

Praegu jõuavad Suwemi kaubamärki kandvad lastenarid Saksamaale läbi Taani vahendusfirma, kuhu Suwem saadab iga kahe nädala tagant ühe autokoorma. Umbes pool Suwemi toodangust läheb eksporti, peamiselt Saksamaale ja vähesel määral ka Suurbritanniasse. “Pärast otselepingute sõlmimist peaks meie käive paari-kolme aasta pärast vähemalt kahekordistuma,” ütles Repp ja lisas, et tootmisvõimsust neil selleks on. Suwemi tänavune käibeprognoos on 23 miljonit krooni.