Edelaraudtee pöördub kiirkorras abipalvega ka riigikogu rahandus- ja majanduskomisjoni poole, et võimalikke tagasilööke reisirongiliikluses siiski vältida, teatas ettevõte Delfile.

Riigikogu menetluses olevas riigieelarves on praegu Edelaraudtee poolt korraldatavaks reisirongiliikluseks järgmisel aastal ette nähtud 142 miljonit krooni, ettevõte taotleb seoses kulutuste kasvuga riigilt järgmiseks aastaks 158,4 miljonit krooni. Edelaraudtee teatel oleks see minimaalne maht, mis tagaks reisirongiliikluse jätkumise praeguses mahus ning võimaldaks täiendada nädalalõppudel liiklust Tallinna–Tartu liinil.

Edelaraudtee juhatuse liikme Kalvi Pukka sõnul otsustati reede hommikul toimunud juhtkonna kriisinõupidamisel alustada ettevalmistusi vedurijuhtide, vedurijuhi abide ning klienditeenindajate osaliseks koondamiseks.

“Kui Edelaraudtee ei suuda hoida käigus enam kõiki ronge, siis ei suuda me tagada tööd ka töötajatele. Koondamine ja liikluse kokkutõmbamine on väga halvad uudised, kuid me peame selle täna ausalt välja ütlema, kuna need puudutavad paljusid inimesi, nii reisijaid kui ka meie töötajaid,” ütles Pukka. Tema sõnul võib koondamise alla sattuda kuni 50 Edelaraudtee vedurijuhti ja nende abi.

Samuti otsustas ettevõtte juhtkond alustada ettevalmistusi liinide sulgemiseks, kuna 142 miljoni kroonise toetusega suudetakse senise 16 rongi asemel hoida käigus 14 rongikoosseisu. “Kui ka mõned liinid tuleb vahendite nappusel sulgeda, siis teeme seda kindlasti koostöös maavalitsuste ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga, et tagasilöögid reisirongiliikluses puudutaksid võimalikult väheseid inimesi,” sõnas Pukka.

Pukka tunnistas, et otsus alustada ettevalmistusi töötajate koondamiseks ja liinide sulgemiseks tehti raske südamega, sest ettevõte sooviks jätkata reisirongiliiklust senises mahus. “Oleme pidanud riigiga läbirääkimisi juba mõnda aega, kuid tänaseni me hea lahenduseni jõudnud ei ole. Ka pärast riigieelarve teist lugemist on reisirongiliikluse jätkamiseks ette nähtud 142 miljonit krooni.”

Eelmisel aastal reisis Edelaraudtee rongidega üle 1,7 miljoni reisija ning selle aasta kümne kuuga 1,5 miljonit reisijat. Edelaraudtee reisijate arv on peale ettevõtte erastamist 2001. aastal pidevalt kasvanud.