ASi Pere Leib juhatuse liikme Eero Mikenbergi sõnul on viimase aja tendentsiks toiduainetööstuste koondumine Põhja-Eestisse, sellele vastukaaluks on asutatud Lõuna Toiduainetetööstuse AS. Ta lisas, et tihenenud konkurentsi tõttu on kahanenud pea kõikide toodete kasumimarginaalid ning sellises olukorras on kodumaisel kapitalil baseeruvatel ettevõtetel ainus mõistlik lahendus kapitali kontsentreerimine ja juhtimise efektiivistamine kontsernipoliitika kaudu.

Rein Kilk lausus, et säärase kontserni moodustamise puhul on tegemist asjade loogilise käiguga: “Vaadates praeguseid näiteid selle kohta, mis turul toimub — põhiliselt Soome kapital on tulnud toiduainetööstusesse, viimasel ajal on olnud palju ülevõtmisi –, on arusaadav, et Eesti tööstustel on raske vastu seista.”

Mõlema omaniku 50protsendise osalusega Lõuna Toiduainetetööstuse kontserni kuuluvad hetkel AS Pere Leib Tootmine ja Kilgi firmadest lihatööstus OÜ Põltsamaa EDE ning toitlustusettevõte OÜ Püssirohu Kelder. Sellesse ritta lisanduvad peagi OÜ Pärnu Kuursaal, OÜ Vana Kohvik, Zum Zum Kohviku AS ning Jõgevamaal asuv tapamaja.

Mikenbergi sõnul on kontserni 2006. aasta käibeprognoosiks 300 miljonit krooni. Investeeringute maht järgnevaks kolmeks aastaks on 100 miljonit krooni, sel aastal panustatakse Põltsamaa EDE rekonstrueerimiseks 22 miljonit ja toitlustusettevõtetesse investeeritakse 11 miljonit krooni. Kommenteerides teiste lihatööstuste võimalikku ühinemist Lõuna Toiduainetetööstusega ütles Wõro Kommertsi juht Kaido Kaare, et see teema on täiesti uus ning ta pole liharingkondades midagi kuulnud sellise kontserni tekkest.