Tänavu ligi kuus miljardit krooni käivet tegev O’Key hüpermarketikett avaldas teisipäeval ametlikult omanike nimed, teatas ärileht Delovoi Peterburg. See on seotud välisinvesteeringute kaasamise võimalusega, aga ka ettevõtte ambitsioonidega Venemaal. O’Key kuulub sajaprotsendiliselt Luksemburgi firmale Dorinda Holding, teatasid viimase omanikud Boriss Voltšek, Dmitri Troitski, Dmitri Koržejev ja Hillar Teder. Nii nagu aktsionärid 13. detsembril toimunud pressikonverentsil märkisid, avalikustatakse ettevõtte omanikering kõrgendatud avaliku huvi tõttu.

2001. aastal asutatud O’Key esialgsed omanikud olid Boriss Voltšek (50%), Dmitri Troitski, Dmitri Koržejev ja Hillar Teder (neist igaühel 16,66% aktsiatest). 2003. aastal müüs Voltðek pooled oma aktsiatest maha. Tehingu tulemusel kasvatasid ülejäänud kolm suuraktsionäri oma osaluse 23,33 protsendile ja 5% jäi vähemusaktsionäridele. Täna kuuluvad valdusfirma nõukogusse Boriss Voltšek (esimees), Dmitri Troitski, Dmitri Koržejev ja Hillar Teder. O’Key peadirektor on Igor Makarov ja Dorinda peadirektor on Aleksei Krause.

Ettevõte plaanib 2006. aastal investeerida poeketi arengusse üle 200 miljoni dollari ja avada kümme hüpermarketit — kaasa arvatud Moskvas, Krasnodaris, Nižni-Novgorodis ja Togliattis. Oluliseks partneriks investeeringuprojektides on Sberbank. Samas tahaks omanikud koostööle kaasata ka lääne pankasid, näiteks EBRDd, kuid selleks peab ettevõte olema “läbipaistev”. Lisaks on “läbipaistvus” hädavajalikuks tingimuseks IPO läbiviimisel, märkis ajaleht.

On teada, et Koržejev ja Troitski omasid varem ka mahlatootjat Multon, mis müüdi maha paari aasta eest. Ajalehe hinnangul suunati ettevõtte müügist saadud raha just O’Key keti arengusse. Lisaks said Koržejev ja Troitski septembris Sankt Peterburgi Panga aktsionärideks, viimasest kuulub 17,9% Hillar Tederi juhitavale Ühendatud Kapitalile. O’Key käive on tänavu 5,9 miljardit krooni, 2006. aasta käibeplaan on 9,8 miljardit krooni.