Ukraina valitsus kogub ka ametlikult Bitcoini ja Ethereumi annetusi, kuid ainult aadressidele, mis on kinnitatud ametlikes kanalites. Petuskeemid võivad esmapilgul välja näha identsed ametlikele postitustele - erinevad vaid krüptoaadressid.

Enne raha saatmist tasub uurida sisu

“Võrreldes pangaülekannetega on need maksed petturitele ideaalsed, kuna raha tagasi nõuda pole võimalik ja kasusaaja identiteeti on väga raske välja selgitada,” selgitas küberturbeettevõtte Cybers partner Ronnie Jaanhold.

Sotsiaalmeedias tegutsevad küberkriminaalid loovad tihti veebilehti ja kontosid, mis on sarnased olemasolevate humanitaarabi organisatsioonidega. Seega tasub enne raha saatmist uurida tähelepanelikumalt sisu - kui esitatakse väga ebamääraseid väiteid selle kohta, kuidas abi kasutatakse ning puudub seos mõne legitiimse organisatsiooniga, tasub minna mujale. Samuti peaks olema valvel meilidele otse saadetud abipalvete suhtes.

Ukrainat saab turvaliselt toetada järgmisi abinõusid silmas pidades:

  • Ole ettevaatlik ebatavaliste makseteenuste või kinkekaartide saatmise suhtes. Usaldusväärsed heategevusorganisatsioonid tavaliselt selliseid annetusi ei nõua.

  • Suhtu skeptiliselt heategevusorganisatsioone propageerivatesse sotsiaalmeedia postitustesse, kuni olete kontrollinud organisatsiooni usaldusväärsust. Neid soovitavad sõbrad ei pruugi olla piisavalt taustauuringud teinud ja ka postituse meeldimiste arv ei ütle selle legitiimsuse kohta kuigi palju.

  • Ära allu liigsele survele – petturid püüavad tihtilugu olukorra kiireloomulisust ära kasutada, et annetama survestada.

Jaga
Kommentaarid